Giftige pieterman plaagt badgasten Noordzee

5574
08 aug 2014

Strandgangers aan de Noordzee hebben nog nooit zoveel last gehad van de pieterman. Het goudkleurige visje, van zo'n acht centimeter lang, prikt badgasten in de voet met zijn giftige stekel. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt vijf meldingen per dag binnen van pieterman-incidenten op de Waddeneilanden. Normaal is dat vijf per zomer.

De KNRM waarschuwt voor de kleine variant van het schuilende visje: de kleine pieterman. Bij Vlissingen is deze week een 10-jarig meisje geprikt, toen zij er per ongeluk een met de hand pakte. Ze had het visje gevangen met een schepnet. Op Zandvoort heeft hij al twaalf slachtoffers gemaakt.

Maar het de geschubde lastpost maakt nergens zoveel slachtoffers als in de Noordzee bij de Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Hij verstopt zich in het zand in ondiepe wateren. Loerend naar zijn prooi. Hij behoort tot de giftigste vissoorten van de wereld, maar zijn gif is niet dodelijk. Wel pijnlijk, als je zelf op het visje stapt. De pieterman jaagt niet op strandgangers.

Lees hier het hele bericht uit het Algemeen Dagblad.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide