Kanon schiet zalmen over dam heen (video)

7553
15 aug 2014

Een kanon in plaats van een vispassage. Dat is de oplossing die ze in Amerika testen om migrerende zalmen te helpen hun geboortegrond te bereiken om zich voort te kunnen planten. De eerste tests lijken veelbelovend.

Zalmen komen op weg naar hun geboorterivier allerlei obstakels tegen zoals dammen. Hierdoor kunnen ze vaak niet verder en bereiken ze de paaigronden niet op tijd. De Amerikaanse staat Washington test momenteel een ‘kanon’ uit om de dieren een handje te helpen tijdens hun migratie. Deze vacuümbuis zuigt de vissen uit het water en schiet ze vervolgens over kunstmatige barrières heen. Het kanon van Whooshh Innovations werd oorspronkelijk gebruikt om fruit te transporteren, maar het bedrijf zag ook op het gebied van vismigratie een gat in de markt. Met deze methode kunnen veertig zalmen per minuut ultrasnel en veilig over lange afstanden worden vervoerd. Zo passeren ze de dam zonder lang uit het water te zijn geweest.

Eerste test
Het systeem werd een eerste keer succesvol getest op de Roza dam. Daar werden de vissen door een 76 meter lange buis omhoog geschoten over de dertig meter hoge barrière. Tijdens het experiment zwommen de zalmen vrijwillig in het kanon, waarna ze verder in de buis werden gezogen. Vervolgens werd hun beginsnelheid versneld tot 35 km/u. om aan het andere eind van de buis er weer uit te vliegen. De eerste test was veelbelovend, maar biologen doen nog verder onderzoek naar het effect op de lange termijn.

Bron: Het Laatste Nieuws

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide