Voorwaardelijke boete voor Friese palingvissers

6768
18 aug 2014

Drie palingvissers uit het Friese Makkum zijn maandag veroordeeld tot voorwaardelijke boetes van vijfduizend euro. De vissers werden in oktober 2013 betrapt toen ze in acht bewaarzakken ruim drieduizend kilo levende paling hadden 'opgeslagen'. In oktober mag in Nederland niet op paling worden gevist.

De verdachten, twee broers van 55 en 58 jaar oud en een 42-jarige plaatsgenoot, werden betrapt toen ze voor de IJsselmeerkust een van de zakken in het water legden. Ze waren van plan de vissen tot 1 december te bewaren om ze daarna te verkopen. Tussen 1 september en 30 november is het in Nederland verboden op paling te vissen.

Onderzoek


De Friezen werkten mee aan een onderzoek naar de migratie van palingen. Het was de bedoeling dat ze de hoeveelheden gevangen vis doorgaven aan Imares, een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen. Na het doorgeven van de vangsten moesten de vissers de alen terugzetten in het IJsselmeer. En dat hadden de vissers niet gedaan. Naar eigen zeggen omdat ze vanwege de strenge vangstbeperkingen van de Nederlandse overheid moeite hadden het hoofd boven water te houden. Het Openbaar Ministerie vond dat de verdachten de gevangen vissen 'aalonwaardig' hadden behandeld door ze op deze manier van hun vrijheid te beroven.

Dierenkwelling

In tegenstelling tot het OM oordeelde de politierechter in Leeuwarden dat de vissers zich niet schuldig hebben gemaakt aan dierenkwelling. De rechter vond dat niet vast is komen te staan of de vissen 'een onacceptabel niveau van angst of stress' hebben moeten ondergaan toen ze in de bewaarzakken zaten. Naast de voorwaardelijke boete voor de drie vissers legde de rechter dezelfde geldstraf op aan de maatschap van de twee broers. Ook die hoeft pas te worden betaald als de mannen opnieuw in de fout gaan.

Bron: Nieuws.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide