Update trainingen WK Dames (Coruche, Portugal)

5175
20 aug 2014

Jan van Schendel is met het Nederlandse damesteam in Portugal. De Rio Sorraia bij Coruche vormt namelijk het toneel voor het WK zoetwatervissen voor dames dat komend weekend plaatsvindt. Vanuit een bloedheet Portugal stuurde de bondscoach ons de volgende update over de eerste trainingen.

De Rio Sorraia is een prachtig viswater met ieder jaar weer volop vis erin. Dat klinkt misschien wat gek, maar dit stuk van deze rivier komt ieder jaar bijna droog te staan. In de winter is het weer totaal anders. Dan moeten ze hier een dam ‘doorsteken’ om al het water in de ‘regentijd’ af te kunnen voeren. Het is nu haast niet voor te stellen, maar dan schijnt dit stadje regelmatig blank te staan. Dientengevolge wijzigt het visbestand behoorlijk van jaar tot jaar. De barbelen zijn er altijd, maar nu zijn er ook volop alvers. Die kwam je hier eerder eigenlijk niet in aantallen tegen, maar bij dit WK zouden ze nog wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Ook worden er hier en daar heel plaatselijk wat carassio en karpertjes gevangen.


De Rio Sorraia is het toneel van het WK Dames 2014.

Apart en uniek
De visserij hier mag je ook gerust apart en uniek noemen, want die kom je nergens anders in Europa tegen. Het draait hier om vissen met de matchhengel met hele zware dobbers en amper of helemaal geen lood op de lijn. Bovendien vis je vaak bijzonder ver ‘overdiep’. Bij een training was de beste diepte bijvoorbeeld zo’n 4 meter, terwijl het water hier toch echt niet dieper is dan 2.30 à 2.40 meter. Die overdiepte is noodzakelijk omdat het aas zo langzaam mogelijk naar beneden moet dwarrelen. De barbelen pakken het aas namelijk vaak terwijl het nog zinkt. Echt heel apart. Ook bijzonder is dat je deze behoorlijk grote vissen dun en licht bevist. Zo gebruiken we eigenlijk belachelijk kleine haakjes: haak 20 is wel zo’n beetje de grootste maat.

Maden en hennep


Het aas bestaat eigenlijk vrijwel uitsluitend uit maden en hennep. Dit laatste is het enige aas dat niet wordt opgevreten door de alvers, maar de hennep krijg je nooit op de gewenste afstand aangevoerd. Een ‘aanvullende’ visserij is dus die op een afstand zover als je de hennep geschoten krijgt. Ook de vaste stok is zeker een optie, maar de visserij op de kortere afstanden heeft tot nu toe nog niet veel gebracht. Sowieso is de visserij tot op heden nog zeker niet goed, maar dat is eigenlijk altijd zo geweest in Coruche. De visserij zal verbeteren, maar dat duurt meestal wel enkele dagen.



Anja Groot in actie met de matchhengel.

Technische visserij

Al met al is dit dus een bijzonder technische visserij. Zelfs voor de beste mannelijke vissers is dit nog ongelooflijk moeilijk om goed uit te voeren, laat staan voor onze meiden. Ga er maar aan staan: werpen met dobbers tot 30 gram en dat naar grotere afstanden dan we gewend zijn. Of neem het voeren met de katapult. Kleine bolletjes geplakte maden schieten, al dan niet verzwaard met wat steentjes, naar behoorlijke afstanden is ook niet iets waarin Nederlandse vissers gespecialiseerd zijn. Het belangrijkste is echter het doorgronden van de visserij en daarvoor hebben we hier natuurlijk wat tijd nodig.

Redelijk op de rit


Alles bij elkaar genomen gaat het de eerste twee trainingsdagen niet slecht. We krijgen de barbelen redelijk gevangen; meer dan de meeste teams. Het is nu maar hopen dat de barbeel, net zoals anders hier, de doorslag gaat geven. Daarvoor moet de visserij echt nog iets verbeteren. Gebeurt dat niet, dan komt de ‘zekere’ alvervisserij in beeld. Dit zou voor ons een verschrikkelijk scenario zijn, want dan zijn we eigenlijk gewoon verloren. We hebben in ieder geval nog enkele trainingen die we heel goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om te zien hoe de Portugezen het aanpakken. Het is schitterend om te zien hoe zuiver en precies die vissen, wat hier simpelweg noodzakelijk is. Maar tussen zoiets zien of uitvoeren, zit nog een groot verschil; geloof me.


Ingeborg Audenaerd met twee barbelen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.