WK Boot 2014 te Weymouth

6394
29 sep 2014

Het team dat Nederland vertegenwoordigt tijdens het WK Boot 2014 te Weymouth bestaat uit Leo Havermans, Arjan Rijnberg, Remco Geuze, Albert Leeuwis, Mark van Wanrooy en als coach, Wil Franken.

In Weymouth net buiten het centrum in de heuvels aan het water ligt het Riviera Hotel. In dit hotel verblijven alle WK deelnemers en de organisatie. Iedere deelnemer heeft een eigen kamer toegewezen gekregen zodat er voldoende ruimte is om te slapen en vooral om iedere dag de spullen weer goed te kunnen voorbereiden.

Donderdag 25 September, 1e trainingsdag:
Donderdagmorgen trainen we met de boot Great White van schipper Glen Milligan, hij was tot 5 jaar geleden vast lid van het Engelse bootteam. Een man die zijn vak verstaat en de wateren rond Weymouth en Portland zeer goed kent.
Allereerst gingen wij naar de Portland Bill, hier bevindt zich sectie 2 van de wedstrijdparcoursen.Tijdens de wedstrijddagen zal er uit 3 secties op zee gekozen worden. Dit zal mede afhangen van het weer en de windrichting.
Sectie 2 is de beste plaats en ook de plaats waar de meeste breams (zeekarpers) worden gevangen. Ook bevinden zich hier Hondshaaitjes, kleine Congertjes en Kathaaien.


Arjan Rijnberg met kleine conger                 Leo Havermans met 2 breams

In sectie 2 vingen we redelijk goed maar de stroming gooide roet in het eten en we moesten verkassen omdat met 750 Gram op die langen dunne hengels met hun glastoppen vissen niet echt prettig is. We zijn toen naar een andere plaats niet ver uit de buurt gegaan waar de stroming minder sterk was. Vanwege de zandbanken en riffen die daar onder water liggen kan de stroming op veel plaatsen sterk verschillen. De week van het kampioenschap is het doodtij en kan er met normaal lood gevist worden die beter te hanteren zijn. Dit is beter zowel voor onze hengels als voor onze armen en spieren. Op deze nieuwe plek was het ook goed maar  minder bream en meer hondshaaitjes, ik ving er nog een mooie gladde gevlekte haai (Smoothound). Tevens werden er mooie Engelse ponen gevangen die werkelijk vuurrood zijn.


Albert Leeuwis met Engelse poon                Wil Franken met kathaai

Als laatste plaats werd gekozen voor sectie 1, niet ver van de haven ingang van Portland. Daar werd goed gevangen. De vangsten bestonden uit hondshaai, kathaai, kleine gevlekte gladde haai en Engelse ponen.

Vrijdag 26 September, 2e trainingsdag.
De wind was op donderdagmiddag al behoorlijk aan getrokken en in de nacht van donderdag op vrijdag kwam daar nog een schepje bovenop, er stond veel wind uit het Westen en was op dat moment 6 Bft. eveneens regende het lichtjes in de morgen. Voor het trainen haalden wij het aas bij Andy Selby van het Weymouth Angling Centre. We vissen met hetzelfde aas wat we krijgen tijdens het WK. en dat is 450 gram pijlinktvis, 450 gram makreel (dit alles diep gevroren) en 250 gram zagers. Makreel die we bijvangen tijdens de wedstrijd mag als extra aas gebruikt worden door de deelnemer.


Leo Havermans; bewerken van inktvis

Volgens de schipper zou het weer 's middags verbeteren dus werd er een plan opgesteld om te beginnen in sector 1, waar van alles gevangen kan worden behalve de breams. Er werden er mooie ponen, hondshaaitjes en een kleine gladde haai gevangen door de jongens van het team. In overleg met het Engelse team dat daar ook voor anker lag, werd er opgestoomd naar sector 2 daar het weer was verbeterd, de wind was gaan liggen en het zonnetje kwam door.Er kwamen direct al zeer mooie breams in aantallen naar boven. De vis moet, om mee te laten tellen voor het klassement, 25 cm zijn. Horsmakreel, schelvis en steenbolk moeten 30 cm zijn. Ook vingen wij hier hondshaaitjes, ponen en kathaaien. Dit is de plaats waar, als het weer het toelaat, de gehele week gevist zal worden. Het ligt voor de Portland Bill en net achter de zandbank. De andere plaats waar gevist wordt,  ligt ook in dezelfde sector en ook bij de Portland Bill maar dan voor de zandbanken.


Remco Geuze met een kathaai

Al met al een geslaagde dag met behoorlijk veel vis waarbij het team deze breamvisserij al goed onder de knie kreeg. In ieder geval is het gevoel en zelfvertrouwen na deze 2 dagen toegenomen. Ook het bewerken en snijden van het aas gaat goed, wat natuurlijk heel belangrijk is.


Mark van Wanrooy; bereiden van aas

Deze week start het kampioenschap met op maandag de officiële trainingsdag en op dinsdag, woensdag en donderdag de wedstrijddagen. Ons materiaal. zoals de lange dunne en strakke hengels, zijn allemaal goed bevonden en kunnen de wedstrijddagen goed aan, mede omdat de komende week de getijde niet al te sterk zijn en er met 100/300 gram goed gevist kan worden. Door de zwakke stroming komen de onderlijnen met 2 haken boven het lood en 1 achter het lood goed tot zijn recht. De onderlijn met 1 haak boven het lood en 2 haken achter het lood is ook goed als er nog een beetje stroming loopt.
Als de stroming zwak is, wordt er het beste gevangen want dan gaat de vis zwemmen en komt van de bodem.

Zondag 28 september 2014
De opening ceremonie in het mooie Weymouth.


Tijdens de openingsceremonie

Ik denk dat we een goede week met veel vis tegemoet gaan.
Ik hoop jullie daar later over te berichten.

Wil FrankenEr zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.