WK bootvissen verloopt nog niet volgens plan

4913
01 okt 2014

Maandagmorgen was het zover. Het Wereldkampioenschap Bootvissen stond op het punt van beginnen. De eerste dag is zoals altijd de officiële training. Elk land krijgt dan een eigen boot en dan gaat de organisatie kijken of alles wat ze geregeld hebben voor dit kampioenschap ook werkelijk goed verloopt. Een training dus voor de vissers én de organisatie.

De loting voor die boten wordt op de captainsmeeting gehouden. Er waren landen bij die naast het WK team ook jeugdleden bij zich hadden. Die landen betrokken de grootste boten. Er waren vijf landen bij die geen reserve deelnemer bij hadden en daar waren kleinere boten voor. De volgende dag bleek dat we niet bijzonder geloot hadden, want na alle materialen aan boord te hebben gezet, bleek er geen plaats meer voor ons zelf te zijn. Er werd een protest aangetekend door Wil Franken bij de organisatie nadat hij geconstateerd had dat dit werkelijk niet te doen was. Gelukkig kon er direct een tweede boot worden opgetrommeld. We moesten toen wel met drie mensen op elke boot de zee op, maar ja, nood breekt wet.

De boot waar Arjan Rijnberg, Remco Geuze en Albert Leeuwis op zaten was zeer traag en legde de boot elke keer weer verkeerd weg. Hij moest op grind/zandbodem ankeren om vis te kunnen vangen. Die dag was zeker geen succes bij hen omdat er alleen een aantal stuks Engelse Ponen werden gevangen. Bij de andere boot met Leo Havermans, Mark van Wanrooy en Wil Franken ging het een stuk beter en werd wel goed geankerd tussen de andere boten op gemixte grond en mosselbedden. De vangsten waren er dan ook naar! We vingen gemiddeld 17 Breams, waaronder zeer grote exemplaren. Er werden Poon, Hondshaaitjes en Steenbolk gevangen. Tevens werden er vijf mooie Schollen gevangen en Leo Havermans ving een mooie Kathaai en een Kabeljauw van vijf kilo. Leo was de man van de verschillende vissoorten, want hij ving ook nog een zeer grote Geep. Einde wedstrijd gingen alle boten weer terug naar de haven, alleen wij als team moesten op de andere drie jongens wachten die wij voorbij waren gevaren. Zij kwamen als laatste binnen, ruim een uur na de anderen. Maar ja, als ze een beetje mee hadden geroeid hadden ze misschien een kwartier goed kunnen maken.

Leo Havermans met een kabeljauw van 5kg!

Dinsdag: 1e wedstrijddag.
Vroeg uit de veren en naar het ontbijt. De morgen begon met een flinke regenbui. Maar toen we naar de haven vertrokken was alles over en begon bij het licht te worden. De bewolking brak en toen we vertrokken kwam de zon er al door. De zee was zo vlak als een spiegel, voor later in de dag werd er wel wat wind voorspeld. Nadat alle boten vertrokken waren kwam er een bericht van de boot Offshore Rebel dat een deelnemer zich gesneden had met een mes en naar het ziekenhuis moest. Diverse mensen zijn toen aan de haven gebleven, want Albert Leeuwis zat ook op die boot en ze konden mij geen naam noemen bij wie dat gebeurd was. Na een kwartier stond Albert gelukkig aan de reling, helemaal heel! Maar Heinz Grossmann van Duitsland was gewond aan zijn been, want een mes van hem dat op de snijtafel lag viel naar beneden en viel precies in zijn onderbeen en had een ader geraakt. De ziekenwagen stond klaar voor eerste hulp die er zeer snel bij was. Gelukkig viel alles nog mee en na verbonden te zijn en de nodige spuiten te hebben gekregen kon hij weer naar huis. Hij zal waarschijnlijk Woensdag weer van de partij zijn. Maar ja, waar je maanden naar uitkijkt, wordt binnen enkele seconden om zeep geholpen.

De loting aan boord van de boten gebeurt voordat de boten uitvaren. Je hebt dus geen idee of je gunstig geloot hebt. Albert Leeuwis stond op een boot met negen personen en als je dan plaats één loot ben je gezien, want dan kom je in zijn geheel niet op de achterzijde te staan. Mark van Wanrooy en Leo Havermans begonnen ook op verkeerd nummers. Zij kwamen slechts eenmaal op de achterzijde te staan. Remco Geuze en Arjan Rijnberg hadden een redelijke loting maar dat liep ook niet over. Als je op de boot van negen personen plaats vier of zes loot, kom je tweemaal op de achterzijde te staan, die mazzel moet je maar hebben. Maar misschien hebben we de tweede dag meer geluk met het loten.

Mark van Wanrooij met een Schol

Twee weken geleden waren enkele mensen aanwezig in Weymouth op de Europese kampioenschappen van EFSA en daar werd ons al verteld dat ze tijdens het WK plaatsen gingen opzoeken waar veel stroming zou staan. We gaan naar het doodtij maar er zijn altijd plaatsen waar het giert van de stroming en dat is op de rand van een zandbank of rif. Dit zouden ze doen om de Italianen er onder te krijgen met hun dunne hengels, want daar moest dan wel gevist worden op die plaatsen met een loodgewicht van 750/1000 Gram.

Al met al een zeer moeilijke visserij! Er waren twee boten die er uit sprongen en dat waren de Peace & Plenty en de Channel Chieftain V. Die ankerden wel boven op de mosselbanken en brachten tegenover de andere boten drie keer zoveel vis naar boven, waaronder de nodige zes punters. Bij Arjan Rijnberg die op een van die boten stond, werden zelfs 35 mooie Schollen gevangen en de nodige Breams. Een fransman aan boord bij Arjan scoorde daarmee zelfs 122 punten! Bij het merendeel van de andere boten kwam het puntentotaal van de meeste winnaars niet boven de 60 uit.

Bream

Door een storing in het computerprogramma was de uitslag pas om 23.45 uur bekend, de meeste lagen toen al op bed. Bij het ontbijt werd ons dan ook de uitslag overhandigd en de uitslag die we voorzien hadden werd bekrachtigd. De beste was Arjan Rijnberg op een 28e plaats, Remco Geuze werd 45e , Albert Leeuwis werd 66e, Leo Havermans werd 69e en ten slotte Mark van Wanrooy werd 71e. Met het landen klassement kwamen we op een teleurstellende 14e plaats uit. In het landen klassement staat Engeland op een 1e plaats, gevold door Portugal en Italie.

Ik hoop dat de loting aan boord van onze jongens de tweede dag beter is, om toch een beter resultaat neer te kunnen zetten. Morgen meer daar over. De officiële uitslagen staan op www.fips-m.org

           

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide