NVWA neemt illegale palingfuiken in beslag

6998
02 okt 2014

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op maandag 29 september en woensdag 1 oktober in totaal 10 illegale palingfuiken in beslag genomen.

Naar aanleiding van binnengekomen informatie over mogelijke palingstroperij in de Kop van Noord-Holland stelde de NVWA een onderzoek in. Dat resulteerde maandag 29 september in de vondst van 7 illegale fuiken. Een beroepsvisser heeft bekend dat hij de fuiken heeft uitgezet. Tegen hem wordt proces verbaal opgemaakt. Omdat het gaat om een economisch delict, zal het Functioneel Parket zich over de zaak buigen.

NVWA-inspecteurs en medewerkers van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) stuitten woensdag 1 oktober op het IJsselmeer bij Lelystad op 3 illegale palingfuiken. Ook deze zijn in beslag genomen. Vermoedelijk zijn de fuiken van een stroper. Naar de eigenaar van de fuiken wordt een onderzoek ingesteld.

Beperkingen visserij

Tussen 1 september en 1 december is de jaarlijkse gesloten tijd voor aalvisserij. Het is in die periode verboden te vissen op paling (oftewel aal) of om vistuig voorhanden te hebben waarmee paling gevangen kan worden. Op die manier krijgt volwassen paling de gelegenheid om naar zee te trekken en zich voort te planten.

Sinds 1 juli van dit jaar geldt er bovendien een vangstbeperking voor schubvis op het IJsselmeer. Vissers mogen nog maar 15 procent van hun staand want netten gebruiken. Deze beperking loopt tot 1 juni 2015. In aanvulling daarop zal de zegenvisserij worden beperkt en de visserij met grote fuiken worden verboden. De maatregelen zijn getroffen om te helpen de sterk teruggelopen visstand in het IJsselmeer weer op peil te krijgen.

Toezicht verscherpt

Omdat naleving van de beperkende maatregelen van groot belang is voor de natuur en voor de beroeps- en sportvisserij is het toezicht verscherpt. Het ministerie van Economische Zaken, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV), de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO), politie, Openbaar Ministerie, Sportvisserij Nederland, de Vogelbescherming en de visserijsector werken daarvoor intensief samen. Overtreders kunnen zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk worden aangepakt.

Bron: NVWA

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.