Quota zegenvergunningen Veluwerandmeren fors omlaag

7373
09 okt 2014

De patstelling waarin Sportvisserij MidWest Nederland en de beroepsvissers in de Visstandbeheercommissie Veluwerandmeren terecht waren gekomen is doorbroken.

Na een jarenlange discussie waarin partijen het niet eens konden worden over een verantwoorde onttrekking van brasem en blankvoorn is een speciale geschillencommissie ingesteld om met een bindend advies te komen. In de geschillencommissie zaten experts van Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat, het Ministerie van EZ en de beroepsvisserij.

Nulquotum blankvoorn, brasem naar 30 ton

Het advies komt er in het kort op neer dat er de komende drie jaar een nul quotum geldt voor de blankvoorn. Dit betekent ook dat er door de beroepsvissers geen blankvoorn uit de havens mag worden onttrokken. Ook gaat het totale quotum brasem omlaag naar 30 ton. Tot voor kort waren de quota nog 196 ton brasem en 60 ton blankvoorn, al werden deze aantallen al jaren niet meer door de beroepsvissers gevangen. Dit was voor de federatie ook de aanleiding om de quota te willen herzien.

Gedagvaard

Na een eerder tussentijds advies van de geschillencommissie in januari, werd de federatie al direct door beroepsvisser Timmer gedagvaard toen de zegenvergunning volgens dit advies werd uitgegeven. De rechtszaak is toen met ondersteuning van Sportvisserij Nederland door de federatie gewonnen.

Wel eens

Op de Zuidelijke Randmeren (Gooimeer en Eemmeer), die in open verbinding staan met het Markermeer-IJsselmeer, wordt komend winterseizoen ook minder brasem gevangen. In tegenstelling tot de Veluwerandmeren konden sport en beroep het hier gelukkig wel eens worden over de stappen die moeten worden gemaakt naar een duurzame visserij die bij de ontwikkeling van de visstand past. Hier wordt het quotum gehalveerd naar 50 ton brasem, het zegenseizoen ingekort en het aantal visserijdagen beperkt. Blankvoorn wordt op de Zuidelijke Randmeren al niet meer onttrokken omdat er geen visserij in de havens plaatsvindt.

Bron: Sportvisserij MidWest Nederland

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.