Beekprik keert terug in de Reusel

4333

De beekprik had het in de vorige eeuw in Noord-Brabant zwaar te verduren. Als bewoner van schone, stromende beken, gingen de populaties in drie van de vier stroomgebieden ten onder aan de bekende boosdoeners: watervervuiling, verstuwing en het kanaliseren van beken.

Door herstelmaatregelen is de water- en habitatkwaliteit in veel beken sterk verbeterd. Dit geldt ook voor de Reusel, een beekje in Noord-Brabant. De beekprik wordt daarom dit najaar in deze beek geherintroduceerd.

Beekprikken zijn om velerlei redenen bijzonder te noemen. Ze hebben wel wat weg van een vis, maar zijn door hun ronde mondschijf zonder kaken en de zeven kieuwopeningen toch duidelijk anders.

Op weg naar herstel

Je vindt ze in meanderende beken en riviertjes met een goede waterkwaliteit. Door watervervuiling en het recht trekken van beken is zijn verspreidingsgebied in de vorige eeuw meer dan gehalveerd en zijn de huidige populaties veelal klein en kwetsbaar. Door inspanningen van onder meer de waterschappen zijn veel beken weer hersteld.

Goed nieuws voor de beekprik zou je denken, maar helaas wordt verspreiding op natuurlijke wijze nog altijd verhinderd door migratiebarrières zoals stuwen. Door zijn beperkte zwemcapaciteit is de afstand tot de dichtstbijzijnde, en enige overgebleven, populatie in Noord-Brabant (in de Dommel en Keersop) voor de beekprik onoverbrugbaar. Herintroductie van de soort is daarom de enige optie om de soort terug te krijgen in de Reusel.

-> Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.