Waardering en geld voor inzet groene boa’s

7606
21 okt 2014

Minister Opstelten en Staatssecretaris Dijksma hebben waardering voor het werk van de “groene” boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Vanaf 2015 komt er ook geld beschikbaar voor de particuliere werkgevers die boa’s inzetten in het buitengebied.

Dit schreven beide bewindslieden op 14 oktober 2014 in een gezamenlijke brief (pdf) aan de Tweede Kamer.

Knelpunten

Diverse particuliere organisaties hebben zelf boa’s aangesteld om te zorgen voor controle en handhaving in de natuur. Ook diverse hengelsportfederaties hebben boa’s aangesteld om de visserijregels te handhaven. De kosten voor het inzetten van deze boa’s zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Dit komt vooral doordat de boa’s sinds enkele jaren een verplicht scholingstraject moeten volgen.

Uiteraard kost het volgen van deze opleiding ook tijd die de boa niet in het veld is. Het scholingstraject sloot bovendien niet altijd goed aan op de dagelijkse praktijk van de boa. Tegenover de toegenomen kosten staat geen enkele vergoeding terwijl de boa’s in feite een overheidstaak vervullen en de opbrengsten van de bekeuringen volledig naar de overheid gaan.

Position paper

Deze knelpunten en nog een aantal andere zijn door acht organisaties waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Sportvisserij Nederland aan de orde gesteld in een zogenoemd position paper.

Overleg

Naar aanleiding van het positon paper vond er op 2 juni 2014 overleg plaats met Minister Opstelten en Staatssecretaris Dijksma. Tijdens dit overleg is afgesproken dat de boa-werkgevers vertegenwoordigd zullen worden in de examencommissie. Ook zal de opleiding worden geëvalueerd waarbij de werkgevers ook betrokken zullen worden.

Verder zijn er afspraken gemaakt over het betrekken van de boa-werkgevers bij het vaststellen van prioriteiten ten aanzien van de handhaving. En, niet onbelangrijk, er is door de bewindslieden ook toegezegd dat de pariculiere werkgevers van de groene boa’s een financiële bijdrage krijgen ter compensatie van de toegenomen kosten ter hoogte van 100.000 euro.

Met de brief van 14 oktober 2014 hebben de Minister en de Staatssecretaris de Tweede Kamer geïnformeerd over de gemaakte afspraken.

Financiële bijdrage

De toegezegde financiële bijdrage vinden de particuliere werkgevers niet veel, maar zij zien het als een eerste handreiking van de Minister en als een begin van een proces waarbij we hopen dat er later meer uit komt. Het gebaar wordt dus gewaardeerd, maar we zijn er nog niet.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide