155 jaar oude paling

6351
29 okt 2014

In het Zweedse plaatsje Brantevik is de voor zover bekend oudste paling ter wereld overleden. Wetenschappers kwamen onder de microscoop tot een leeftijd van maar liefst 155 jaar, na het tellen van het aantal ringen in het doorgezaagde gehoorbeentje van de (overleden) paling.

Die geven – net als de jaarringen van een gekapte boom – nauwkeurig uitsluitsel over de exacte leeftijd van een vis. Het verhaal gaat dat de paling in 1859 door een jongen in een afgesloten waterput is gegooid. Blijkbaar heeft de paling daar al die tijd weten te overleven op voedselresten.

Dat de 8-jarige Samuel Nilsson het beestje in het water gooide lijkt vreemd, maar bij gebrek aan schoon stromend water hield een paling destijds het ongedierte en andere vuiligheid uit de put.

Televisie

De aanwezigheid van het glibberige dier is de afgelopen honderd jaar goed gedocumenteerd. Zo kreeg hij een rol in boeken en documentaires en haalde meerdere keren de Zweedse televisie. De honderdste verjaardag van de paling was zelfs voorpaginanieuws in Zweden.

Åle, Zweeds voor aal, was een populair 'familielid'. Toen de familie het dier onlangs aan vrienden wilde laten zien, bleek de stokoude paling al even dood te zijn. 'Toen we het deksel van de put haalden, zagen we dat hij in stukken uiteen was gevallen', zegt Kjallman.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide