Diepst levende vissen ontdekt en gefilmd (video)

12320
22 dec 2014

Wetenschappers hebben de diepst levende vis ter wereld ontdekt in de Stille Oceaan. in totaal zijn 18 nieuwe soorten ontdekt.

De Marianentrog ligt in de Stille Oceaan en is op haar diepste punt zo’n elf kilometer diep. Het bevat een zo goed als onbekend ecosysteem. Logisch, want nadat men in de jaren zestig met een bathyscaaf naar de bodem afdaalde, is diezelfde bodem slechts een paar maal bereikt.

Verkenners

De vis werd ontdekt tijdens een expeditie waarbij onbemande verkenners negentig keer afdaalden in de Marianentrog naar dieptes tussen de 5000 en 10.600 meter.

Het record van de diepst levende vis stond voor de expeditie op naam van een slakdolf die is waargenomen in de Japantrog in de Grote Oceaan op een diepte van ruim 7700 meter. Eerder dit jaar berekenden onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen dat de maximale diepte waarop vissen kunnen leven waarschijnlijk rond de 8200 meter ligt.

Aas

Wetenschappers van het Schmidt Ocean Institute hebben onlangs een expeditie van dertig dagen afgerond. Daarbij maakten ze gebruik van zowel statische stations die – gevuld met aas – op de bodem werden neergelaten, als van op afstand bestuurbare onderzeeërs. Men daalde negentig keer af in de trog, en onderzocht de steile wanden tussen de 5.000 en 10.600 meter.

De voertuigen maakten meer dan 100 uur aan filmbeelden in de diepzee. Toen de wetenschappers een vis ontdekten op meer dan 8000 meter diepte, was hun interesse onmiddellijk gewekt.

Rattenstaart

Behalve dat er een aantal nieuwe soorten werden ontdekt, filmde men een heuse rattenstaart. Die vis wordt vooral gezien in de diepzee van noord- tot zuidpool. Men filmde de vis op een diepte van 8.143 meter. Dat is een record. De onderzoekers zijn zeer enthousiast over het aantreffen van zoveel activiteit. Men filmde immers ad random, terwijl de beelden doorspekt zijn met organismen.

Hoogtepunten van de expeditie, met aan het einde vlokreeften op 10.500 meter diepte:

Eind november werd ook een zeeduivel voor het eerst in het wild gefilmd.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.