Stemming noodmaatregelen zeebaars 23 januari

5938
19 jan 2015

Vrijdag 23 januari vindt in Brussel de stemming over mogelijke noodmaatregelen voor de zeebaars plaats. De EU-Commissie en de leden van het Raadgevend Comité voor Visserijzaken buigen zich over het pakket van noodmaatregelen dat de Commissie voorstelt.

De stemming zou in eerste instantie een week eerder plaatsvinden, maar sommige lidstaten wilden specifieker weten welke vissersvaartuigen nu precies onder de noodmaatregelen zouden komen te vallen. Ook gingen er vanuit enkele landen stemmen op om de zuidelijke Noordzee niet mee te nemen in de gebieden die voor pair trawl visserij zouden worden gesloten.

Daarop werd besloten dat de lidstaten tot komende maandag amendementen kunnen indienen, waarna er op 23 januari zal worden gestemd over de voorgestelde noodmaatregelen. Over een week weten we dus meer welke noodmaatregelen er worden genomen om de zeebaars beter te beschermen.

Dit pakket noodmaatregelen gaat verder dan het verzoek van de Britse regering om maatregelen nadat de Raad van EU-ministers het in december 2014 niet eens kon worden over de door de Commissie voorgestelde zeebaarsmaatregelen in de TAC en quotaverordening 2015. Aangezien de zeebaarsbestanden zeer sterk onder druk staan, vroeg de Britse minister voor Visserij op 19 december om sluiting van de pair trawl visserij in het westelijk deel van Het Kanaal van januari tot en met april 2015.

Vergaande maatregelen
De Commissie stelt nu echter voor om de pair trawl visserij in het gehele Kanaal, de Keltische Zee, de Ierse Zee en de zuidelijke Noordzee te sluiten in de genoemde periode. Dit zodat de visserij op de paai- en overwinteringsgebieden wordt gestaakt en de zeebaars de kans krijgt om zich voort te planten. Dat is met de jarenlange commerciële overbevissing en recente slechte jaarklassen ook heel hard nodig. Over andere maatregelen voor andere vormen van visserij, waaronder de sportvisserij, zal later worden besloten.

Eerste stap
Hopelijk valt de stemming vandaag in het voordeel van de zeebaars uit en wordt het voorstel van de EU-Commissie aangenomen. Dat zou een belangrijke eerste stap zijn op weg naar herstel van de zeebaarsstand. Zodra de besluitvorming in Brussel bekend is, informeren we je hier zo snel mogelijk over op onze website.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.