Merkactie zalm en zeeforel: jouw hulp gevraagd

7921
06 feb 2015

Rijkswaterstaat (RWS) West Nederland Zuid en onderzoeksbureau ATKB vragen om uw hulp bij een salmoniden merkactie.

Salmoniden (zalm en zeeforel) zijn al jaren onderwerp van studie in de Nederlandse rivieren. Met name het stroomopwaartse migratiegedag van de adulte stadia van deze soorten vanaf de Noordzee bij Stellendam naar de Nederlandse, Duitse en Belgische rivieren is uitvoerig onderzocht.


Zalm


Zeeforel

Een groot probleem voor diadrome vissoorten, zowel voor katadrome soorten (aal) als voor anadrome soorten (zalm, zeeforel en zeeprik) tijdens hun migratietochten, vormen de intrekmogelijkheden vanaf de Noordzee naar het Nederlandse rivierengebied evenals de doortrek naar de rivieren in Duitsland en België.


Zeeprik

Haringvlietdam

De Haringvlietdam blijkt een obstakel te zijn voor een succesvolle migratie naar het zoete water. In 2018 wordt de “Kier” gerealiseerd, een beheersscenario waarbij de schuiven in de Haringvlietdam ook bij vloed voor een deel open blijven. Het is daarom belangrijk om onder de huidige situatie inzicht te krijgen in het migratiegedrag van salmoniden in de Delta en op de rivieren en de wijze waarop deze obstakels als de Haringvlietdam passeren.

Transponder

RWS West Nederland Zuid heeft daarom ATKB gevraag om in 2015 in totaal 150 salmoniden (zalm en zeeforel) in de buitenhaven van Stellendam te voorzien van een transponder van het NEDAP Trail system®



De dieren worden gevangen door een lokale beroepsvisser en kortdurend opgeslagen in grote, doorstroomde, vistanks. Vervolgens komt een ploeg van ATKB ter plaatse om de vissen te opereren. Een en ander is strikt geregeld onder bestaande wetgeving (waaronder de Wet op de Proefdieren).

Nadat de dieren in voldoende mate zijn hersteld van de operatie worden deze voor de dam weer losgelaten. De bedoeling is vervolgens dat de dieren succesvol de rivieren optrekken en hun migratie naar de paaigebieden in Duitsland en in België voltooien. Door de vissen te volgen op het NEDAP Trail system®, kan de migratie van de individuele dieren nauwkeurig in beeld worden gebracht.

Een transponder gevonden

Mochten salmoniden onverhoopt gevangen worden, dan ben je als sportvisser verplicht deze zo spoedig mogelijk weer los te laten. Een gemerkte vis kan worden herkend aan een zogenaamde VI-tag (heel klein genummerd plastic stripje) op de linkerzijde van de kop, direct achter het oog.

Voor het terugmelden van een transponder kan een beloning (€ 35) worden verkregen. Het best kunt u hiervoor het telefoonnummer van ATKB bellen: 088 – 11 53 200 en vragen naar Patrick Rutjes (of e-mailen naar p.rutjes@at-kb.nl). Deze zal dan vervolgens de omstandigheden waaronder de transponder is verkregen, registeren, evenals uw persoonsgegevens, zodat de beloning kan worden uitbetaald.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.