Startschot nationale Eikapseljacht

3087
02 apr 2015

Rennend over Dolfinariumstrand ging groep 8 van basisschool de Bogen uit Harderwijk vanochtend op zoek naar verstopte eieren van roggen en haaien. Ze gaven daarmee het startschot voor de nationale Eikapseljacht, een zoektocht naar uitgekomen eieren van roggen en haaien die in Engeland al jaren succesvol is.


(foto: Peter Verhoog/Dutch Shark Society)

In de Noordzee komen oorspronkelijk tenminste zeventien soorten roggen en haaien soorten voor. Hoewel deze bijzondere dieren ongevaarlijk zijn voor de mens, worden veel van hen bedreigd in hun voortbestaan. Dit is een slecht teken! Deze dieren zijn heel belangrijk voor het ecologische evenwicht van de zee.

Registratie gevonden eikapsels
In Engeland wordt De Grote Eikapseljacht al jaren met succes georganiseerd: meer dan 10.000 kinderen zoeken daar elk jaar weer mee aan de zoektocht langs de kust. Ook in Nederland willen wij ons steentje bijdragen aan het behoud van deze bijzondere dieren. De gevonden eikapsels leveren een schat aan informatie over het aantal verschillende haaien en roggen. Ook geven ze een goede indicatie van paai- en opgroeigebieden. Het is daarom belangrijk dat alle langs het strand gevonden eikapsels worden geregistreerd.

Behoud roggen en haaien

De Grote Eikapseljacht is een initiatief van de Dutch Shark Society in samenwerking met de Britse SharkTrust, het Dolfinarium en Sportvisserij Nederland (haaien- en roggenzoek: Sharkatag www.haairog.nl). Voor meer informatie en het melden van op het strand gevonden haaien- en roggeneieren ga je naar: http://www.eikapsel.org.



 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.