Karpers Noord-Willemskanaal laten zich zien

5015
23 apr 2015

Het Noord-Willemskanaal tussen Assen en Groningen is sinds zaterdag 28 februari ruim tweehonderd karpers rijker. Op die dag zijn er op initiatief van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en de KSN 246 karpers uitgezet, die allemaal een uniek merkje meekregen. Een deel van de karpers (36 exemplaren) draagt ook een klein zendertje bij zich. Hierdoor kunnen de karpers gevolgd worden. Daarnaast vangsten sportvissers de karpers. Doel van deze uitzet is het onderzoeken van het gedrag van de karpers in het kanaal. De grote vraag daarbij is of de karpers op het kanaal blijven en of er in de loop van het jaar seizoensmigratie plaatsvindt.

Sportvissers melden hun vangsten
Inmiddels zijn er al veel karpers ‘gezien’. Sportvissers hebben er al 17 gevangen, vooral in de omgeving van Assen. De vangers reageren stuk voor stuk enthousiast op de vangst van deze bijzondere vissen. Cher Stuivenberg ving als eerste een dag na de uitzet een gemerkte karper. Luuk Ebbink en Pieter Selles wisten beide maar liefst drie gemerkte karpers te vangen tijdens één vissessie. Als beloning voor het doorgeven van hun vangst krijgen de eerste 20 melders een pluche ‘knuffelkarper’. Alle melders krijgen de ‘Veldgids Nederlandse Zoetwatervissen’.

Reislustige vissen
Ook de 36 karpers met een zendertje zijn inmiddels allemaal waargenomen met een mobiele ontvanger en via de ontvangers (hydrofoons) die op strategische plaatsen in het gebied staan. De zendertjes in deze karpers doen dus goed hun werk. Opvallend is dat alle karpers wel enige reislust vertonen. Een paar kilometer zwemmen is voor deze vissen geen probleem. Er zitten ook echte reizigers tussen de vissen, de karper die het verste zwom pendelde negen keer tussen Tynaarlo en Assen een reisafstand van in totaal ruim 80 kilometer!

Meedoen?
Sportvissers die een spiegelkarper op het Noord-Willemskanaal vangen met een oranje merkje naast de rugvin worden verzocht hun vangst door te geven aan Sportvisserij Nederland. Dat kan telefonisch (030-6058465) of via email (karper@sportvisserijnederland.nl) . Het oranje merkje is aan twee zijden bedrukt. Op de ene kant staat het telefoonnummer van Sportvisserij Nederland en op de andere kant staat het unieke driecijferige nummer van de karper. Het is belangrijk dit driecijferige nummer van het merkje op te schrijven en door te geven. Een goede foto van de linkerflank van de karper is ook erg waardevol voor het project. Daarnaast moet in ieder geval de vangstdatum, de vangstlocatie en de lengte van de karper worden doorgeven.
Mocht je een kleine spiegelkarper (kleiner dan 55 cm) zonder oranje merkje vangen dan is het toch belangrijk om dat door te geven. De karpers verliezen soms het merkje. Een goede foto van de linkerflank helpt dan om de karper te kunnen herkennen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.