Sharkatag 2015: onderzoek naar haaien

4421
01 jul 2015

Elf charterboten met in totaal ruim 400 sportvissers gaan op 8, 9, 10 en 11 juli vanuit Neeltje Jans naar de haaien. Dit om deze bijzondere vissen te merken voor onderzoek naar hun verspreiding en gedrag, zodat de haaien beschermd kunnen worden.

Na een lange tijd van afwezigheid komen gevlekte gladde haaien de laatste jaren steeds meer voor langs de Nederlandse kust. Sportvissers vangen deze haaien ook steeds vaker aan de hengel. Dit was voor Sportvisserij Nederland aanleiding om een project te starten met IMARES waarin sportvissers de haaien die zij vangen voorzien van een tag (merkje). Aan de hand hiervan kan onderzoek worden gedaan naar de verspreiding en zwemroutes van gevlekte gladde haaien.

Bewustwording

Behalve het in kaart brengen van het leefgebied en de migratiepatronen, is bewustwording bij het grote publiek van het feit dat deze fascinerende – en voor de mens ongevaarlijke – dieren weer in de Nederlandse kustwateren zwemmen. De haaienpopulatie is bezig aan een voorzichtige comeback, maar nog altijd zeer gevoelig voor overbevissing. Zo zijn van de twintig haaien- en roggensoorten die in de zuidelijke Noordzee thuishoren vier soorten roggen uitgestorven en komen de andere vissoorten nog slechts sporadisch voor.

Terugzetplicht

Sportvissers zetten hun gevangen haaien terug, maar helaas worden deze via de beroepsmatige visserij nog altijd voor een paar dubbeltjes de kilo op de markt gezet. Sportvisserij Nederland streeft daarom naar een terugzetverplichting voor alle haaien en roggen in de Noordzee, zodat de haaien- en roggensoorten die in onze Noordzee thuishoren weer kunnen herstellen en er stabiele populaties ontstaan. Daarbij wordt gezien het feit dat deze vissoorten over duizenden kilometers migreren ingezet op internationale samenwerking met andere Europese landen.

100e terugvangst?

Nadat Sharkatag in 2012 van start ging, zijn er inmiddels al meer dan 2.000 haaien door sportvissers voorzien van een merkje. Van deze gemerkte vissen zijn er op dit moment maar liefst 99 teruggevangen. Het doel van Sharkatag is om zoveel mogelijk haaien te vangen, dus de kans is zeer groot dat tijdens deze vierde editie van dit spectaculaire evenement de honderdste gemerkte haai wordt teruggemeld.


Het aas wordt dit jaar verzorgd door Het Zeepiertje in Yerseke.Gerelateerde berichten
10 jun 2015 Sharkatag 2015 helemaal vol 2770 Alle plekken voor Sharkatag 2015 zijn inmiddels vergeven. Het haaivisevenement duurt deze keer een dag langer. Naast een dag voor de VIP's waren er tijdens de 3 reguliere dagen 300 plaatsen voor avontuurlijke sportvissers beschrikbaar. 10 sep 2014 Terugvangst van een haai 4842 Een sportvisser ving een haai die voorzien was van een merkje. Door wat nazoek werk bij sportvisserij Nederland bleek dat de haai ruim een jaar geleden voorzien was van zijn merkje en niet meer dan 15 kilometer van zijn oorspronkelijke vangplaats is teruggevangen. 18 aug 2014 Terugblik sharkatag 7236 De sharkatag was weer een groot succes. Over de drie dagen zijn 350 deelnemers aan boord van 11 schepen de zee op gegaan. De vangsten vielen ten opzichte van vorige jaren tegen, maar uiteindelijk zijn er nog 56 haaien en drie roggen gevangen. 07 aug 2014 Vissen op gladde en ruwe haai bij Sharkatag 5134 De ruwe haai zou wel eens de verrassing van Sharkatag 2014 kunnen worden. De ruim 300 sportvissers die op 13, 14 en 15 augustus vanuit Neeltje Jans naar de haaien gaan, vissen dit jaar voor het eerst ook gericht met de hengel op de grote en ruige neef van de gevlekte gladde haai. Het doel is hetzelfde: de haaien merken en terugzetten voor onderzoek naar de omvang en verspreiding van de populatie. 24 jul 2014 Vrouw vangt grote haai in Zeeland 12461 Deze zomer worden er langs de Nederlandse kust opvallend veel haaien en roggen gevangen. Het lijkt dit jaar meer dan anders te zijn.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide