Nederland “best of the rest” bij Fish O Mania 2015

8965
21 jul 2015

Ik ben inmiddels net terug in Nederland en kan goed merken dat de halve viswereld heeft gekeken afgelopen zondag. Het gaat natuurlijk vooral om promotie voor onze sport en als ik zo alle reacties lees, dan moet het inderdaad goede promotie voor de sport geweest zijn. Ik hoor bovendien dat ook dit keer weer Arjan Klop in de studio het een en ander perfect van commentaar heeft voorzien. Super, want met name met dat commentaar valt of staat zo’n programma. De meeste kijkers zijn niet of nauwelijks vissers natuurlijk en dan is wat deskundig commentaar natuurlijk een must. Prachtig!! Ik sta er telkens weer van te kijken hoe men zo’n wedstrijd in beeld brengt. Sky Sports verzorgt die beelden, gelukkig tegenwoordig aangevuld met de beelden van een eigen RTL camera met extra aandacht voor onze eigen vissers. Dat is wel belangrijk natuurlijk. Sky Sports maakt verder exact op dezelfde manier televisie en met hetzelfde aantal camera’s zoals men elke Premier League voetbalwedstrijd in beeld brengt. Vergis je niet in het aantal mensen dat Fish O Mania te zien krijgt. Live of niet, in meer dan 35 landen overal op de wereld werd of wordt dit uitgezonden!

We zijn natuurlijk de regerend Wereldkampioen in het Zoetwatervissen en dat was heel goed te merken dit jaar. Laat ik het zo zeggen, ik merkte meer respect dan ooit, zowel vanuit Sky Sports als bij de toeschouwers. Ik had eigenlijk in stilte gehoopt (maar ook wel een beetje tegen beter weten in want ik weet hoe goed ze zijn bij dit soort visserij) dat we het de favoriete Engelse vissers misschien wel iets moeilijker konden maken dan vorig jaar.

Het feit dat we, en dat terwijl men werkelijk vol gas gaf op dat moment, in de laatste twee uren van de wedstrijd hen zowat hebben bijgehouden geeft me het beste gevoel dat ik in tijden gehad heb. Het lijkt misschien zoals het beklimmen van de Mount Everest om hen ooit te verslaan bij deze visserij. Toch zag ik, eigenlijk voor het eerst hier, mogelijkheden.Dit jaar had men een totaal ander visbestand op Arena Lake dan vorig jaar. Er waren na de Fish O wedstrijd van afgelopen jaar best wat problemen met dit water en men had een kleibodem aangelegd om die problemen het hoofd te bieden. Daarna had men een compleet nieuw en gemixt visbestand uitgezet. Die vissen werden in de aanloop naar deze wedstrijd ook heel goed gevangen maar zo’n Fish O Mania wedstrijd met al het extra kabaal op de oevers blijkt dan toch weer iets heel anders. Er was zeker vis te vangen maar toch minder dan gedacht.

Zowel Jurgen Spierings als Dieter Friederichs deden het allebei geweldig eigenlijk en grote gedeeltes van de wedstrijd stonden we tweede. Toch hadden we in het midden van de wedstrijd even een mindere periode waarin we dan ook meteen terug zakten naar de 5e of zelfs 6e plaats. De onderlinge verschillen waren echter altijd miniem en altijd was er de kans op een revival. Die kwam er dan ook in de laatste twee uren van de wedstrijd. Heel even werd men er zelfs bij Sky Sports nerveus van.Dit jaar was het deelnemersveld het sterkste dat er hier al was. Natuurlijk allereerst waren er de favoriete Engelse vissers Will Raison en Dess Shipp maar ook was het Belgische team, met Hans Slegers en Eric Di Venti bijzonder sterk. Ook Frankrijk en Italie waren hier met echte top-vissers aanwezig. Tel daarbij op Wales dat ook wekelijks dit soort visserij doet en je begrijpt meteen dat een goede prestatie hier moeilijker zou worden dan ooit. Toch hebben we het perfect gedaan en dat geeft een bijzonder goed gevoel moet ik zeggen.

Tactisch hadden we het gewoon prima voor elkaar. Het is maar amper te begrijpen waarschijnlijk voor de meeste vissers maar juist hier bij deze omstandigheden met heel veel aanwezige vis moet je bijzonder voorzichtig aanvoeren. Om dat goed te kunnen begrijpen en ook uit te oefenen gaan we altijd enkele dagen trainen hier op een vergelijkbaar water van hetzelfde viscomplex. Er zijn hier op Browning Cudmore gewoon ruim 1000 visplaatsen!Wat ook altijd bijzonder belangrijk is hier is de inbreng van onze medecoach voor deze wedstrijd, Darran Bickerton. Iedereen die weleens de visfestivals meevist langs het Voorns Kanaal in het voorjaar weet exact wie Darran is. Voor mij is Darran zelfs een van de beste Engelse vissers van allemaal. Bovendien is hij iemand die altijd al heel veel sympathie heeft gehad voor ons Nederlanders. Tel daarbij op het niet onbelangrijke feit dat hij jarenlang bijna wekelijks op dit viscomplex wedstrijden heeft gevist en onze keuze voor hem lijkt me meer dan duidelijk. Nou die keuze blijkt ieder jaar weer een voltreffer, zeker ook nu!

Al met al was deze Fish O Mania de mooiste ervaring hier tot nu toe. Natuurlijk werden we ook vorig jaar hier tweede en was toen bovendien alles de eerste keer. Toch zei dit me veel meer. Engeland zal hier altijd de absolute top zijn en ook blijven. Dat neemt niet weg dat ik voor het eerst enkele momenten heb gezien waarbij bleek dat we zelf ook aan het verbeteren zijn.  Over die Engelse vissers gesproken. Ik kan me zo voorstellen dat de meeste aandacht ook nu uitging naar Will Raison die daar zat waar de wind naartoe blies en waar de vissen het best te vangen waren. Met afstand de man van de dag was echter Dess Shipp, die het op de een of andere manier voor elkaar kreeg om een voor zijn stek bijzonder goed gewicht mee te vangen met Will. En juist zo won men de wedstrijd. Wat een klasbak! Ik kan nu al niet meer wachten op komend jaar!!!!

Namens Jan van Schendel, bondscoach.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide