TELEURSTELLEND WK ZOET JUNIOREN

3827
20 aug 2015

Aan het Steelworks kanaal in Servië konden de Nederlandse junioren begin augustus helaas geen potten breken bij het WK Zoetwatervissen. De junioren tot 18 jaar (U18) werden tiende, de junioren tot 23 jaar eindigden als elfde.

“Het was een teleurstellend WK”, zegt bondscoach Jan van Schendel onomwonden. Toch wist hij dat het een lastige klus zou worden. “De visserij in Servië is zo anders dan wat onze junioren gewend zijn, dat je al met een grote achterstand begint. In het 25-30 meter brede en ongeveer twee meter diepe kanaal bestonden de vangsten uit karper en minuscule alver en voorn (visjes van 5 tot 10 gram). Dit zijn allebei visserijen die onze juniorenploegen niet erg goed liggen.”

Groot of Klein

Tijdens de trainingsdagen werd het al snel duidelijk dat er qua tactiek grofweg twee opties waren: je koos voor de karper – waarbij één vis garant stond voor een behoorlijk gewicht – of de focus kwam te liggen op het vangen van veel kleine vis. “In de trainingen hebben we alles geprobeerd: met zwaar materiaal op de karper en met hele fijne haakjes en dun topelastiek alver en voorn vangen. Toch stak er bij ons niet één tactiek duidelijk bovenuit”, verklaart Van Schendel het strijdplan om op twee paarden te wedden.

Vis omzeilen

Dat plan viel echter in duigen. “We vingen te weinig karper en ook in het vangen van veel kleine vis blonken we niet uit. Dat koste ons de kop”, analyseert de bondscoach. “Net als de toonaangevende teams voerden we met een mengsel van voer en leem. Het enige verschil was dat de Fransen meer muggenlarven voerden en met relatief zware dobbers en het lood dicht op de haak visten (1,5 gram waar 0,5 gram voldeed). Hierdoor zonk het haakaas snel naar de bodem en wisten ze de kleinste vis te omzeilen en selectief de net wat grotere visjes te vangen.”

Franse slag

Die aanpak leverde Frankrijk de winst op in de U23-categorie en een tweede plaats bij de junioren tot 18 jaar. “Zo’n peutervisserij – waarbij ze per deelnemer soms wel 120 tot 170 vissen met een gezamenlijk gewicht van 2 tot 3 kilo vingen – is een specialisme dat andere landen vaak beter ligt”, aldus Van Schendel. Toch verrasten de Belgen met een knappe tweede plaats op slechts 2,5 punt op de Fransen bij de U23. “In tegenstelling tot het Franse team gingen die vol voor het vangen van karper, maar ze grepen net naast het goud”, besluit Van Schendel.

Einduitslag WK Junioren 2015 - U18
Einduitslag WK Junioren 2015 - U23(foto's: Nico Bakkernes)


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.