'Verhogen maximumgehalte kwik in vis gevaarlijk voor consument'

5686
17 sep 2015

De Europese Commissie is van plan om de maximumgehaltes van kwik in vis te verhogen. Consumenten worden daardoor aan hogere doses van dit giftige metaal blootgesteld. Dat blijkt uit voorstellen van de Europese Commissie die consumentenorganisatie Foodwatch in heeft mogen zien. Volgens de organisatie worden consumenten daardoor aan hogere doses van het giftige metaal blootgesteld.


Op 21 september volgt naar verluidt een overleg over deze plannen met een commissie van experts. Foodwatch roept de Europese 
Commissie op om af te zien van een versoepeling van de maximumgehalten van kwik in vis.

"Deze plannen zijn absoluut niet in het belang van de consument. Ze gaan regelrecht in tegen de wetenschappelijke consensus dat kwik heel giftig is en zo min mogelijk in ons voedsel terecht moet komen ", stelt Jurjen de Waal, woordvoerder van Foodwatch.

Vooral roofvissen zoals zwaardvis en bepaalde haaiensoorten bevatten nu al te veel kwik om nog gevangen en gegeten te mogen worden. Gaat het Europese plan door, dan betekent dat volgens foodwatch dat consumenten veel meer kwik binnenkrijgen. Het metaal tast het centrale zenuwstelsel aan en kan de ontwikkeling van de hersenen in foetussen verstoren.

Vervuild


Volgens de organisatie komen de voorgestelde waarden voort uit de hoeveelheid kwik die daadwerkelijk in bepaalde vissoorten wordt aangetroffen. Sterk vervuilde vissen met een hoog kwikgehalte zouden daardoor een hoger toegestaan maximum krijgen, vissen met een laag kwikgehalte krijgen een lager maximum.

De Europese Commissie wil op basis van deze aanpak de toegestane kwikwaarden bij roofvissen verdubbelen (van 1 tot 2 milligram per kilo vis). Anderzijds wil ze de maximumgehaltes voor vissoorten met lage kwikgehaltes verlagen (van 0,5 tot 0,1 milligram per kilo vis), aldus Foodwatch, die een actie is gestart tegen deze plannen.

Giftig


Kwik is een giftig metaal. Door menselijk handelen komt kwik in de oceanen en binnenwateren terecht, waar het door vissen wordt opgenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt consumenten en noemt kwik in haar top tien van chemische stoffen die de volksgezondheid bedreigen. Vooral zwangere vrouwen en (ongeboren) kinderen lopen extra veel risico.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.