Zowel in zoet als zout, als team naar goud

4358
30 sep 2015

De titel van het nieuwe beleidsplan voor wedstrijdenvissen (‘Als Team naar de Top, 2016-2020’) zegt het eigenlijk al. Tijdens de ALV van 6 juni 2015 hebben de leden van Sportvisserij Nederland massaal ‘Ja’ gezegd tegen wedstrijdvissen in teamverband.

Om in 2016 al aan de slag te kunnen met deze ambitie, zijn deze zomer drie werkgroepen in het leven geroepen: Topsport Zout, Topsport Zoet en Breedtesport. Op deze drie terreinen wordt momenteel hard gewerkt aan de ontwikkeling van een competitie in teamverband.

Teamvissen


Samen is leuker dan alleen! Dit motto geldt in heel veel sporten, maar binnen de wedstrijdvisserij wordt samenwerking nog wel eens gezien als de te verbeteren factor. Op de mondiale eindtoernooien strijdt men immers als ‘Team Nederland’ voor goud, terwijl de individuele ranking wordt gezien als leuke bijkomstigheid. Gek eigenlijk, dat op nationaal niveau tot nu toe alleen op basis van individuele prestaties nationale teams zijn gevormd. Tijd dus voor verandering.

Topsport Zout 


De werkgroep ‘Topsport Zout 2016 en verder’ – bestaande uit bondscoaches, wedstrijdvissers, beleidsbepalers en vrijwilligers – is als eerste uit de startblokken geschoten. Met de kaders uit het beleidsplan als vertrekpunt, heeft de werkgroep een eerste aanzet tot competitie in teamverband voor kustvissen neergezet. Het zo veel mogelijk uitbannen van de geluksfactor, het inpassen van iedereen die wil deelnemen en de meest optimale kans op visvangst zijn enkele randvoorwaarden waaraan de competitie(kalender) moet gaan voldoen.

Competitie Zout


Wat betekent dit nu concreet? In 2016 worden in iedere regio niet één, maar twee voorselectiewedstrijden gehouden. Uiteraard in teamverband, waarbij een team uit vijf of zes personen bestaat en iedere wedstrijd in vijf vakken wordt gevist. Na deze voorselecties gaat een nog vast te stellen percentage (tot een maximum van in totaal 30 teams) door naar de Topcompetitie. Na drie Topcompetitiewedstrijden wordt het winnende team gekroond tot Nederlands Kampioen.

Deze kersverse titelhouder gaat samen met de nummer twee de Nederlandse eer hooghouden op het WK Clubs. Een verdiende en vaststaande beloning voor de geleverde prestaties. Voor het WK Landenteams stelt de bondscoach zelf een team samen, bestaande uit wedstrijdvissers uit het eerste aantal (nog nader te bepalen) teams van de eindranking.

Zoet en Boot


Ook voor de topsport- en breedtesportkant van zoetwatervissen zijn twee werkgroepen in het leven geroepen. Deze zitten echter nog in de ontwikkelfase. Wanneer meer bekend is over de inhoud, wordt dit zo spoedig mogelijk kenbaar gemaakt. Voor het bootvissen lijkt er in eerste instantie niets te veranderen.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.