Handen uit de mouwen bij waterplantenoverlast (video)

6651
16 okt 2015

De Eerste Culemborgse Hengelaars Vereniging (ECHV) heeft in een aantal viswateren te kampen met overmatige groei van gele plomp. In een paar vijvers werden de mogelijkheden om te vissen zo sterk beperkt, dat men besloot om de handen uit de mouwen te steken - of beter gezegd: de benen in een waadbroek te steken!

Voorzitter Albert Jager heeft van de werkzaamheden in de 2e Parklaan vijver een film samengesteld, die - mede door de met een 'drone' gemaakte luchtopnamen - zeker de moeite waard is om te bekijken.


Handmatig

Na toestemming van de gemeente Culemborg heeft de ECHV een aantal vrijwilligers gemobiliseerd om in hun vrije tijd de planten en wortelstokken handmatig te verwijderen. Gewoon waadbroeken aan, harken en teilen mee en het water in. In totaal zijn de vrijwilligers van de vereniging er heel wat uren mee bezig geweest, maar het resultaat mag er absoluut zijn. In totaal is er meer dan 80 kuub wortelstokken, bladeren en stengels van gele plomp en watergentiaan verwijderd en afgevoerd.

Meest visvriendelijk

Als methode om waterplantenoverlast te verhelpen is de handmatige methode van de ECHV wel de meest visvriendelijke methode denkbaar. Het is tijdrovend, maar je kunt er vanuit gaan dat de visstand niets van te lijden heeft van deze aanpak. Bij een aantal mechanische methoden, zoals de inzet van een maaiboot of maaikorf, kan vissterfte optreden door directe schade aan vis of een tijdelijke daling van het zuurstofgehalte. Meer informatie over de aanpak van waterplantenoverlast is te lezen in dit infoblad (PDF).

Youtube filmpje

Albert Jager, voorzitter van de ECHV, heeft een schitterend filmpje gemaakt over de werkzaamheden van de vrijwilligers. Geniet van de luchtopnamen, afgewisseld met foto's en filmbeelden vanaf de waterkant door dit filmpje op YouTube te bekijken:

De beelden kunnen als inspiratie dienen voor verenigingen die met vergelijkbare problemen kampen. Een voorwaarde voor deze aanpak is natuurlijk wel dat het water niet veel dieper dan een meter is. Is de waterdiepte groter, of is de bodem bedekt met een zeer dikke modderlaag, dan is het gebruik van een (stabiele!) boot noodzakelijk.

Gerelateerde berichten
12 mei 2014 Waterplantenbeheer met graskarpers (video) 7473 In veel wateren zorgt overmatige plantengroei voor problemen en overlast voor sportvissers. Daarom voert Sportvisserij Nederland in samenwerking met een aantal hengelsportverenigingen graskarperproeven uit. Deze hebben als doel om te onderzoeken bij welke graskarperdichtheid waterplanten tot een aanvaardbaar niveau kunnen worden teruggebracht. 26 mrt 2014 Hoe schoon willen we ons water? 4700 Symposium over waterkwaliteitsbeheer en wensen uit de samenleving Op vrijdag 4 april organiseren Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten en Stichting Recreatietoervaart Nederland het symposium ‘Hoe schoon willen we ons water?’. Hierrin staat de ambitie van het Nederlandse waterkwaliteitsbeheer centraal. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Unie van Waterschappen ondersteunen dit symposium. 14 okt 2013 Overlast waterplanten in beeld 7497 Een gevarieerde waterplantenbegroeiing duidt op een goede waterkwaliteit. Een teveel aan waterplanten geeft echter problemen voor de vis en de bevisbaarheid van het water. 25 apr 2013 Graskarper in Weert 9038 Afgelopen woensdag is 650 kilo graskarper uitgezet in de IJzeren Man In Weert. De uitzetting vond plaats in een samenwerking tussen HSV Sint Petrus en Sportvisserij Nederland. 26 feb 2013 Onderzoek bestrijding waterplanten gestart 8323 Hydroventuri methode voor bestrijden waterplanten in Houten. Sportvisserij Nederland is kort geleden gestart met een project Waterplantenbeheer. De laatste jaren wordt een sterke toename van de (onder)waterplanten in een groot aantal wateren in Nederland waargenomen. 28 apr 2010 Graskarpers ingezet tegen exotische waterplanten 7987 De Limbrugse gemeente Stein zet graskarpers in om de overlast door waterpest in de roeivijver in het Steinerbos tegen te gaan. Graskarpers komen van oorsprong uit China en waterpest uit Noord-Amerika; hier wordt dus een exotische soort ingezet om een andere exoot te bestrijden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide