30 procent van duurdere vissoorten blijkt goedkopere vis

4672
04 nov 2015

Een groot deel van de vis in Brusselse restaurants of kantines van Europese instellingen is niet de vis die op het menu staat. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in opdracht van de milieuorganisatie Oceana. Dure vissoorten worden vaak vervangen door goedkopere, zo blijkt.

Zo wordt de goedkope kweekvis pangasius vaak geserveerd als kabeljauw. Ook tong wordt vervangen door goedkope platvissoorten. De grootste fraude gebeurt met tonijn. Niet minder dan 95 procent van de dure blauwvintonijn blijkt een goedkopere tonijnsoort te zijn.

Gemiddeld blijkt een op de drie vissen een andere soort dan op het menu staat. In restaurant gaan het om 29 procent van de vis, in de kantines van de EU-instellingen om 38 procent en in sushi-bars zelfs om 55 procent.

Voor het onderzoek werden bijna 300 stalen genomen, waarvan het DNA onderzocht werd.

Volgens Oceana is visfraude een probleem over heel Europa dat ook tot in de hoofdstad is doorgedrongen, zelfs tot in de kantines van de beleidsmakers die beslissen over het visserijbeleid.

Niet alleen wordt de consument zo bedrogen, zo zegt de organisatie, maar de praktijk zet ook de deur open naar het witwassen van illegaal gevangen vis. Oceana vraagt dat de EU dringend maatregelen neemt om het etiketteren en de traceerbaarheid van visproducten te verbeteren.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.