Kijktip: nieuwe natuurserie 'De terugkeer van' (video)

5175
16 nov 2015

De bevlogen natuurfilmer Cees van Kempen zegde twee jaar geleden zijn goedbetaalde baan op en besloot te doen wat hij al jaren in zijn hoofd had: een natuurfilm maken. Het werd uiteindelijk een serie van drie films, over dieren die sterk zijn teruggekeerd in onze natuur.

In De Terugkeer Van zijn de ijsvogel, de torenvalk en de bever te zien. Met het gebruik van een high-speed camera heeft hij het leven van de dieren op een wonderschone, intieme manier weten vast te leggen, door de vier seizoenen heen. Niet eerder werd het leven van deze dieren in Nederland zo dicht op de huid gefilmd.

Lies Visschedijk, eerder al columnist van het VARA-programma Vroege Vogels, tekende voor de voice-over bij de beelden. De Terugkeer Van is vanaf 20 november drie vrijdagen om 21.30 uur te zien bij de VARA op NPO 1.

Bekijk de korte promo:

Een week voor zijn vijftigste verjaardag nam de toenmalige consultant Van Kempen afscheid van zijn collega’s. Een paar dagen later had hij een getekend contract in zijn broekzak om de serie te kunnen gaan maken. Het betekende eindeloze opnamedagen, waarbij hij zes maanden overnachtte in de buitenlucht. Stapje voor stapje bouwde hij een band op met de ijsvogel, de torenvalk en de bever.

Van Kempen: "De afgelopen twee jaar waren keihard buffelen. Als je in weer en wind zit te wachten op een dier dat soms niet wil meewerken, voldoet het vak van natuurfilmer niet altijd aan het idyllische plaatje. Maar als je uiteindelijk drie films voltooit waar in binnen- en buitenland al volop aandacht voor is, dan komt een jongensdroom wel uit."

In De Terugkeer Van is uniek beeldmateriaal te zien van de eileg en geboorte van de ijsvogel, gefilmd in een hol langs de oever, bevers die enorme lodges bouwen bij de uitgestrekte laaglanden in de rivierdelta en een torenvalk die na een lange reis bij een afgelegen boerderij de ideale nestplaats vindt. Alles van dichtbij vastgelegd, met veel oog voor detail en schitterende beelden van Hollandse landschappen.

20 november, 21:30, NPO1. Kijken!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide