Spiegelkarperuitzet Friesland

6398
04 dec 2015

“It giet wer oan!”. Het is weer zo ver, er zullen (spiegel)karpers worden uitgezet in de Friese boezem! De uitzet van de vissen zal gebeuren op 12 december aanstaande door de Karper Sportvisserij Nederland (KSN) regio Fryslân, onder de noemer van het spiegelkarperproject.

Het spiegelkarperproject is gebaseerd op het in stand houden en ontwikkelen van een gezonde hoeveelheid spiegelkarpers in de Friese boezem. Spiegelkarper is namelijk van nature niet een vis die zich hier kan voortplanten, maar wel van grote recreatieve waarde is voor de sportvisserij. Om er voor te zorgen dat de karperstand in de boezem op peil komt en blijft, wordt er jaarlijks vis uitgezet.De karpers worden voor het project één voor één gewogen, gemeten en gefotografeerd aan de linkerkant. Als er door een sportvisser een spiegelkarper wordt gevangen kan deze door het unieke schubpatroon worden herkend door de KSN en kan afgeleid worden hoeveel de vis is gegroeid, waar hij is uitgezet en daarmee de afstand die het dier heeft gezwommen.

Afspraken


Om het spiegelkarperproject mogelijk te maken zijn afspraken gemaakt tussen de sportvisserij en Wetterskip Fryslân. Vis uitzetten kan dan ook alleen maar als er schriftelijke afspraken gemaakt zijn met de verantwoordelijke waterbeheerder, Wetterskip Fryslân in dit geval.

Deze schriftelijke afspraken worden jaarlijks opgenomen in het Visplan dat wordt opgesteld in de Visstandbeheercommissie (VBC) en getoetst door Wetterskip Fryslân. Plannen voor het uitzetten van vis kunnen via Sportvisserij Fryslân worden ingebracht in de VBC. Deze keer zullen er ruim 800 karpers worden uitgezet, wat een hele klus is voor de vrijwilligers van de KSN.

Kom kijken!


Wij nodigen u van harte uit op zaterdag 12 december om aanwezig te zijn tijdens de uitzet van de karpers op de locatie: Oan’t Alddjip, 9005 MG te Wergea.

Vanaf 10 uur is alles in gereedheid gebracht en zal de uitzet plaatsvinden. Tijdens de gehele activiteit zullen de vissen gemeten, gewogen en gefotografeerd worden, waarna ze ter plekke en verspreid in Fryslân worden uitgezet.

Om 10.30 zijn er enkele prominenten uitgenodigd, waaronder Provinciaal gedeputeerde Johannes Kramer, Wetterskip Fryslân DB lid Marian Jager en PvdA kamerlid Lutz Jacobi om daadwerkelijk ter plekke enkele spiegelkarpers uit te zetten.
Gerelateerde berichten
29 apr 2015 Meer karper dankzij de Nachtvis- en Derdehengeltoestemming 4984 De inkomsten uit de verkoop van de Nachtvis- en Derde hengeltoestemming vloeien direct terug in het verbeteren van de mogelijkheden voor de karpervisserij. Zo zijn er hierdoor al de nodige grootschalige karperuitzettingen gerealiseerd. 26 feb 2015 Grote merkactie en karperuitzet Groningen (audio) 6484 Zaterdag 28 februari zullen er op vier plaatsen langs het Noord-Willemskanaal in totaal 240 spiegelkarpers worden uitgezet. De officiële uitzet is om 12.00 uur bij het federatiekantoor Transportweg 13, Tynaarlo. 26 jan 2015 Winterse karperuitzetting trekt veel bekijks (video) 7766 Afgelopen weekend vond onder winterse omstandigheden een grote karperuitzetting plaats in het Amsterdam Rijnkanaal bij Houten. De uitzetting trok veel bekijks en de regionale TV-zender RTV Utrecht maakte een leuk item. 25 sep 2014 Alles over de karper en karperbeheer (rapport) 9578 Drie- tot vierhonderdduizend sportvissers vissen op karper en voor tienduizenden is karpervissen anno 2014 ‘a way of life’. Het karpervissen zorgt voor een economische omzet van 100 miljoen euro op jaarbasis en 800 mensjaren werkgelegenheid. Voor een goed karperbestand is een gericht beheer en soms uitzet van vis noodzakelijk. 11 sep 2014 Gezamenlijke karperuitzet 7054 De Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV) en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR ) zullen nog dit jaar gezamenlijk vis uitzetten in de Biezenvelden in Houten. Het gaat hierbij om een hersteluitzet naar aanleiding van een forse vissterfte die in 2012 plaatsvond. 03 apr 2014 200 kilo graskarper uitgezet in America 7909 In samenwerking met Sportvisserij Nederland werd op 1 april 200 kilo graskarper uitgezet in de visvijver van HSV De Put, in America (L). Omstreeks 10:00 uur werden de graskarpers geleverd en gingen vrijwilligers aan de slag om de vissen zo efficiënt mogelijk uit te zetten. 02 feb 2012 Karperuitzet Vinkeveen (video) 7755 Op een zaterdag in januari zijn in Vinkeveen in totaal 118 karpers uitgezet in het kader van het Spiegelkarperproject.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide