Nederland nummer drie in lijst van overbevissing

7050
10 dec 2015

Europese ministers staan 20% overbevissing in Europese wateren toe. Uit nieuw onderzoek van de New Economics Foundation (NEF) blijkt dat Europese ministers voortdurend hogere limieten aan de vangst hebben gesteld dan wetenschappelijk werd geadviseerd. Dit heeft miljarden aan economisch potentieel gekost.

Deze onthullingen, die zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Marine Policy, laten zien dat overbevissing in de Europese wateren in de afgelopen 15 jaar in gevaarlijk hoge mate was toegestaan.

Uit de resultaten blijkt ook het volgende:
  • Ministers hebben waarschuwingen voortdurend genegeerd: De Europese ministers hebben in 7 van de 10 gevallen de limieten stelselmatig hoger vastgesteld dan door op wetenschappelijke gronden werd aanbevolen. De niet-duurzame visserij ging door.
  • Nederland staat op nummer drie in de lijst van overbevissing: De door de wetenschappers aanbevolen limieten worden gemiddeld met 26% overschreden.
  • Verbeteringen zijn gerealiseerd: Het aantal quota dat hoger is vastgesteld dan aanbevolen, is gedaald van 33% in 2001 naar 7% in 2015, al waren het afgelopen jaar nog altijd 30 quota minimaal 50% hoger dan geadviseerd.
Op 14 en 15 december komen de ministers bijeen om te onderhandelen over de vangstquota voor 2016.



Tientallen jaren van overbevissing hebben geleid tot uitputting van de visbestanden. Het verlies aan economisch potentieel loopt in de miljarden euro’s. Het herstel van de visbestanden tot een duurzaam niveau zal leiden tot grotere vangsten, meer winst voor bedrijven, meer banen en hogere lonen.

Elk jaar wordt aan de EU een duidelijk wetenschappelijk advies uitgebracht over veilige vangstniveaus, die zijn bedoeld om duurzame visserij te stimuleren. Uit onze analyse blijkt echter dat in de periode 2001 tot en met 2015 zeven van de tien vangstquota gemiddeld 20% hoger werden vastgesteld dan geadviseerd.

Spanje, Portugal en Nederland voeren de lijst van overbevissende EU-staten aan. Gebleken is dat deze landen ten opzichte van hun totale vangstquota procentueel het grootste bruto tonnage boven het wetenschappelijke advies vangen.

Uit de resultaten blijkt dat Nederland één van de landen is die de quota hoger wil vaststellen. De Nederlandse ministers hebben onderhandeld over de twee na grootste verhoging van vangstquota in de EU – dit betekent een gemiddelde overschrijding van het wetenschappelijke advies met 26%.

Gerelateerde berichten
08 jun 2015 90 Europese vissen met uitsterven bedreigd door overbevissing 7885 Overbevissing is een groot probleem, waar zo’n 88 procent van alle vissen in Europa onder lijdt. Negentig Europese vissoorten worden zelfs met uitsterven bedreigd. Het gaat hier voornamelijk om haaien, roggen en andere kraakbeenvissen. 16 dec 2014 Stop de overbevissing 5881 Vandaag vinden in Brussel de laatste en beslissende gesprekken plaats over de vangstquota voor de visbestanden in de Atlantische Oceaan en aangrenzende wateren voor 2015. In aanloop naar dit overleg hebben 137 Europese niet-gouvernementele organisaties, waaronder Sportvisserij Nederland, staatssecretaris Sharon Dijksma opgeroepen een einde te maken aan overbevissing. 12 aug 2014 Vangstquota 2014 omlaag 4994 Nederland en negen andere EU-landen mogen dit jaar minder vis vangen. De quota voor bepaalde vissoorten worden verlaagd voor deze landen, omdat ze in 2013 juist te veel hebben gevist en de quota hebben overschreden. 11 dec 2013 Vis teruggooien wordt strafbaar 9652 BRUSSEL - Het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB), inclusief maatregelen tegen overbevissing en een verbod op het teruggooien van bijvangst in zee, is in plenaire stemming op dinsdag aangenomen door het Europees Parlement. 29 mrt 2013 Reder dumpt massa's dode haring (video) 10183 Het schip de 'Jan Maria' van de Katwijkse reder Parlevliet & Van der Plas heeft op grote schaal haring gedumpt. Uit cijfers in een intern vangstlogboek blijkt dat het bedrijf de autoriteiten minder gevangen haring opgeeft dan het in werkelijkheid vangt. De verste en vetste vis komt aan land, het overschot gaat overboord. 15 jan 2013 TAC-en QUOTA nieuws 2013 (video) 6658 De Europese Unie heeft eind 2012 de jaarlijkse vangsthoeveelheden voor 2013 (TAC’s: Total Allowable Catch) en quota (het maximum dat aan een land wordt toegewezen) vastgesteld voor zeevis zoals kabeljauw, haring, schol, tong, wijting.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.