Kamervragen zeebaars

4593
10 dec 2015

In aanloop naar het overleg van de Europese Visserijministers over de vangstquota voor 2016 van volgende week maandag en dinsdag, werd er gisteren tijdens het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad in de Tweede Kamer gedebatteerd over de Nederlandse insteek. Een hot item bij zowel het overleg in Brussel als Den Haag, is de zeer kritieke toestand van de zeebaarsbestanden.

Onevenredig

Bij het Algemeen Overleg in Den Haag vroeg CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts (zie foto) aan staatssecretaris Martijn van Dam wat de positie van Nederland in dit dossier is. Daarbij wees hij op de beperkingen in de voorstellen van de EU-Commissie die de sportvisserij zullen raken – een verbod op het vissen op zeebaars in de eerste helft van 2016 en een baglimit van een vis in de tweede helft van 2016 – terwijl deze sector sociaaleconomisch van grote waarde is.

Geurts verzocht de staatssecretaris daarom goed te kijken naar de proportionaliteit van de voorgestelde maatregelen, zodat de hengelsport niet onevenredig zwaar wordt getroffen.

Geen versoepeling

Geurts kreeg steun van PvdA-Tweede Kamerlid Harm Brouwer. Die gaf aan dat de sportvisserij met de voorstellen van de Europese Commissie wel heel erg veel moet inleveren. Daarop antwoordde Van Dam dat het zo slecht gaat met de zeebaars, dat iedereen moet inleveren en er geen versoepeling mogelijk is.

Ook de recreatieve visserij moet bijdragen in de vorm van een verlaging van de baglimit van drie vissen naar een vis. Aangezien dit de hengelsportsector schaadt, vroeg Brouwer of de staatssecretaris niet kon onderzoeken of een verhoging van de minimummaat naar 45 cm uitkomst biedt om af te zien van de verlaagde baglimit. Van Dam antwoordde daarop dat dit niet gaat gebeuren aangezien de minimummaat voor zeebaars onlangs is al verhoogd van 36 naar 42 cm.

Tenslotte informeerde het CDA Tweede Kamerlid Geurts bij Van Dam of de EU de effectiviteit van iedere afzonderlijke maatregel aan kon geven, zodat die allemaal op hun merites kunnen worden beoordeeld. Daarop kwam de staatssecretaris niet verder dan te antwoorden dat de huidige visserijdruk al 70 tot 90% te hoog is.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.