Nieuwjaarsduik op de Afsluitdijk (video)

5003
12 dec 2015

Doe de dubbele Afsluitduik, laat de vis zwemmen! Op 1 januari 2016 organiseert de Waddenvereniging een unieke Nieuwjaarsduik aan beide kanten van de Afsluitdijk. Met de duik vraagt de natuurorganisatie aandacht voor de Vismigratierivier.

De Vismigratierivier is een unieke vispassage dwars door de Afsluitdijk die er in de nabije toekomst voor gaat zorgen dat trekvissen weer vrolijk en vrij heen en weer kunnen zwemmen tussen zoet en zout water. Special guest is de bekende Nederlandse boswachter en televisiepersoonlijkheid Arjan Postma.Arjan Postma

Om 12.00 geeft Arjan Postma het startschot voor de speciale estafetteduik. Teams van drie personen duiken om het snelst in zoet én zout water. De eerste neemt een duik aan de zoute kant van de Afsluitdijk, een tweede rent over de brug bij Kornwerderzand naar de zoete kant en daar neemt de derde het stokje over met een duik in het zoete IJsselmeerwater.

De drie winnende teams ontvangen een leuke prijs. Vanaf 13.00 uur kan iedereen mee doen aan de recreatieduik. Echte bikkels duiken twee keer. In het zoete IJsselmeer en de zoute Waddenzee!

Teams en individuen die mee wil doen, moet zich van tevoren aanmelden via de website van de Waddenvereniging: www.waddenvereniging/nieuwjaarsduik. Deelname kost € 2,50 per persoon. Daarvoor krijg je een te gekke Wadlooper, iets te drinken en te eten een heerlijke Tony Chocolony reep. De opbrengst van de duik komt ten goede aan het project Vismigratierivier.

Gerelateerde berichten
18 jun 2015 Vis moet zwemmen 5122 550 wetenschappers buigen zich in Groningen over het redden van uitstervende vissoorten! Normaliter zijn de Verenigde Staten de thuisbasis voor de Word Fish Passage conferenties, maar de editie 2015 is naar Nederland gehaald en vindt plaats in de stad Groningen. Meer dan 500 vismigratie-specialisten uit de hele wereld buigen zich van 22 tot 24 juni in Cultuurcentrum De Oosterpoort over alles wat met vis en vismigratie te maken heeft en delen de nieuwste ontwikkelingen en technieken. Veel aandacht gaat uit naar de paling en steur die met uitsterven worden bedreigd. Het aanbod van jonge paling langs de kust is de laatste twee jaar extreem laag, met het afgelopen voorjaar als dieptepunt. Ook de lage visstand Waddenzee en het IJsselmeer zijn al jaren een doorn in het oog van vissers en natuurorganisaties. Verbetering van zwemroutes wordt gezien als een van de oplossingen. 26 nov 2014 Eerste BlijeVis enthousiast ontvangen (video) 5322 Met de onthulling van de eerste BlijeVis van kunstenaar Bruno Doedens, vierden de initiatiefnemers van de Vismigratierivier vandaag de eerste stap in de realisatie van de Vismigratierivier bij Kornwerderzand. Een wereldwijde unieke doorgang voor vissen, dwars door de Afsluitdijk. 21 nov 2014 Afsluitdijk open voor vis (video) 9818 Fase één van de aanleg van de Vismigratierivier in de Afsluitdijk heeft groen licht gekregen van de bij dit project betrokken overheden. Bij de renovatie van de Afsluitdijk die in 2017 van start gaat, zal er een coupure (dijkgat) als doorgang voor de Vismigratierivier worden aangelegd. 12 aug 2014 Miljoenen vissen wachten voor Afsluitdijk 7264 Miljoenen vissen willen vanuit de Waddenzee het IJsselmeer in zwemmen, maar kunnen dit meestal niet doordat ze op de Afsluitdijk stuiten. De aanleg van een Vismigratierivier zou voor veel van deze trekvissen een uitkomst zijn, zo blijkt uit onderzoek van IMARES Wageningen UR. Het initiatief voor de Vismigratierivier komt van Sportvisserij Nederland en de Waddenvereniging. 18 dec 2013 De vismigratierivier in Koffietijd (video) 6235 De Afsluitdijk is al 82 jaar één van de meest toonaangevende waterprojecten van ons land. Naast het feit dat het een toeristische trekpleister is, levert het enorm veel extra grond op en beschermt het ons tegen waterrampen. Helaas zit er ook een negatieve kant aan de bouw van de Afsluitdijk, namelijk voor de vissen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide