Lutz Jacobi: ‘Zeebaars voor de sportvisserij’ (audio)

20842
08 jan 2016

De zeebaars moet exclusief worden gereserveerd voor de sportvisserij. Dat zegt PvdA Tweede Kamerlid Lutz Jacobi komende zondag in het programma Studio Vis TV. Jacobi pleit voor een beheermodel naar Iers voorbeeld waarbij duurzame benutting en een hoger sociaal-economisch rendement hand in hand gaan.

Het gaat slecht met de zeebaars. Beroepsmatige overbevissing en recente slechte jaarklassen zijn de oorzaken dat het bestand de kritieke ondergrens nadert. Daarom is het volgens Jacobi tijd voor een nieuwe kijk op zeebaars. “Zoals het nu gaat, kan het niet langer. We moeten anders gaan denken over deze vis met cultstatus en hem vrijwel exclusief reserveren voor de sportvisserij.”


Lutz Jacobi


Iers model

Daarbij neemt Jacobi het Ierse beleid – waar de beroepsvisserij op zeebaars volledig aan banden is gelegd – als voorbeeld. “Door de recreatieve zeebaarsvisserij ruim baan te geven, is het Ierse bestand hersteld en het ecotoerisme opgebloeid.” De cijfers wijzen uit dat dit ook in Nederland kan: met de sportvisserij als belangrijkste stakeholder vertegenwoordigt de zeebaars bij een vangst van 100 ton een sociaal-economische waarde van 17 miljoen Euro. De huidige, conventionele vorm van benutting – waarbij de beroepsvisserij de belangrijkste partij is – levert met aanlandingen van 400 ton (exclusief ‘discards’) slechts vier miljoen Euro op.

Politiek lef

De PvdA-politica loopt met deze nieuwe kijk op zeebaars vooruit op de rest van de politiek. “Die denkt nog niet op deze manier. Maar juist het feit dat het zo slecht gaat met deze vissoort, biedt net als eind jaren zeventig in Ierland het geval was een uitgelezen kans. Door nu duidelijke keuzes te maken, krijgt het bestand de kans om zich te herstellen en profiteren kustgemeenschappen van de belangrijke economische impuls die deze duurzame vorm van benutting oplevert. De kans voor een florerende recreatieve zeebaarsvisserij ligt er, pak die beet!”

Studio Vis TV – met daarin het optreden van Lutz Jacobi – is komende zondag 10 januari vanaf 9.30 uur te zien op RTL 7.

BNR NieuwsradioVanmorgen was in het programma 'De ochtendspits' met Patrick Lodiers op BNR Nieuwsradio een interview met Fred Bloot.
te beluisteren over de slechte toestand van de zeebaars. Fred Bloot is president van de European Anglers Alliance (EAA) en adjunct-directeur bij Sportvisserij Nederland.


Lees ook:

Gerelateerde berichten
17 dec 2015 Zeebaarsmaatregelen 2016: EU meet met twee maten 16513 De door de EU genomen zeebaarsmaatregelen voor 2016 zijn met ongeloof en grote verontwaardiging ontvangen door de Europese sportvisserij. Waar de recreatieve sector flink moet inleveren, mogen bepaalde commerciële sectoren ongehinderd doorvissen op het al zo ernstig bedreigde zeebaarsbestand. 10 dec 2015 Kamervragen zeebaars 4112 In aanloop naar het overleg van de Europese Visserijministers over de vangstquota voor 2016 van volgende week maandag en dinsdag, werd er gisteren tijdens het Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad in de Tweede Kamer gedebatteerd over de Nederlandse insteek. Een hot item bij zowel het overleg in Brussel als Den Haag, is de zeer kritieke toestand van de zeebaarsbestanden. 18 nov 2015 Uitspraak beroepszaak staand want visserij Rotterdamse havenmonding 8803 Door Sportvisserij Zuidwest Nederland is beroep ingesteld bij de rechtbank tegen drie vergunningen die zijn verleend door het ministerie van Economische Zaken voor het vissen met staand want in de Rotterdamse havenmonding. Deze week deed de rechtbank uitspraak. 16 nov 2015 Voorstel zeebaarsmaatregelen 2016 disproportioneel 12021 De EU-Commissie stelt voor om alle zeebaarsvisserij (sport en beroep) de eerste zes maanden van 2016 te sluiten. Daarna zou voor sportvissers een bag limit van één vis in werking treden en de beroepsmatige visserij maximaal 1.000 kilo zeebaars per maand per schip gelden. 23 sep 2015 'Triest om te zien, de vis kan nergens meer heen' 6594 Bron: PZC. Ik erger me er dood aan. Ze vissen met die netten alles weg. Ik heb dit jaar nog geen zeebaars gevangen", moppert sportvisser Harry Beek uit Dieren. Kniehoog staand in de zee voor het Westkapelse Badstrand tuurt hij naar z'n hengel. Nog steeds niks aan de haak. 02 sep 2015 Minimummaat zeebaars verhoogd naar 42 cm 19609 Zeevissers opgelet! Vanaf 1 september is de minimummaat voor zeebaars verhoogd van 36 cm naar 42 cm. Deze nieuwe maat geldt voor zowel sport- als beroepsvissers in de Zuidelijke Noordzee, Het Kanaal, de Ierse zee en de Keltische Zee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide