Beroepsvissers betrapt op illegale vangst, OM doet onderzoek

6071
10 mrt 2016

Tolkamer - Bij een onderzoek naar de illegale vangst van aal en wolhandkrabben in de Boven Rijn en Bijlandsch Kanaal in de omgeving van Tolkamer heeft het Milieu Rechercheteam (MRT) Oost-Nederland twee beroepsvissers op heterdaad betrapt. Naar aanleiding daarvan is nader onderzoek gedaan op een aantal adressen in onder meer Deventer. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Bij een onderzoek naar de illegale vangst van aal en wolhandkrabben in de Boven Rijn en Bijlandsch Kanaal in de omgeving van Tolkamer heeft het Milieu Rechercheteam (MRT) Oost Nederland twee beroepsvissers op heterdaad betrapt. Naar aanleiding daarvan is nader onderzoek gedaan op een aantal adressen in onder meer Deventer. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

In november vorig jaar kreeg de politie informatie binnen over mogelijke bevissing op het Bijlandsch Kanaal en Boven Rijn. Deze wateren zijn aangewezen als een water waarin onder meer te hoge concentraties van PCB’s en dioxineachtige stoffen aanwezig zijn, waarin het verboden is om aal en wolhandkrabben te vangen en onder zich te hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aal en wolhandkrab uit deze wateren een veel te hoog gehalte aan dioxine bevatten, zodat er bij consumeren hiervan een gevaar optreedt voor de volksgezondheid.

Vangst voor menselijke consumptie


Op 10 november betrapten ambtenaren van het MRT en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) twee beroepsvissers op heterdaad bij het vangen van aal en wolhandkrabben. De dieren waren kennelijk bestemd om te worden verhandeld voor de menselijke consumptie. De vangst werd ter plaatse teruggeplaatst in de Rijn. De fuiken die werden gebruikt voor het vissen werden in opdracht van de officier van justitie in beslag genomen.

Nog geen aanhoudingen


Op woensdag 9 maart 2016 zijn in het kader van dit onderzoek op twee adressen in de buurt van Deventer en op een boot, gelegen op of nabij de Rijn onder leiding van de Rechter-commissaris huiszoekingen gedaan. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek zal worden voortgezet door het onderzoeksteam.


Lees ook:

Gerelateerde berichten
03 mrt 2016 Weer 700 meter illegale netten opgevist uit Markermeer 7763 Opnieuw heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit honderden meters illegale netten in beslag genomen op het Markermeer. Dat gebeurde zaterdag 27 februari tijdens een gezamenlijke visserijcontrole van de NVWA, politie, Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek, Friese Uitvoeringsmaatschappij Milieu en Omgeving en de Waddenunit. 03 nov 2015 Illegale schietfuiken aangetroffen op het Ketelmeer 8902 Dronten - Inspecteurs van de Omgevingsdienst OFGV, Sportvisserij Nederland, en de NVWA hebben zondag vijf illegale schietfuiken aangetroffen in het Ketelmeer. In deze fuiken zaten meer dan 100 palingen en circa 60 wolhandkrabben. 21 mei 2015 Vara Vroege Vogels: 'Eet jij nog paling?' (video) 9342 De aal wordt met uitsterven bedreigd. De vangsten zijn sinds 1950 met 75% afgenomen. De glasaalintrek sindsdien met maar liefst 95%. Daarnaast is veel aal met dioxines vergiftigd. 30 apr 2015 Stellendammer verdacht van vissen in met dioxine vervuild water 6765 De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben maandag 20 april zoekingen gedaan bij een visser uit Stellendam. Daarbij is 230 kilo wolhandkrab in beslag genomen en teruggezet nabij de Haringvlietsluizen. 02 dec 2014 Visverbod dioxinegebieden uitgebreid 10596 Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.