'Vislarven raken verslaafd aan eten van deeltjes plastic'

3564
03 jun 2016

Jonge vissen kunnen verslaafd raken aan het eten van plastic deeltjes. De zeedieren zouden plastic zelfs verkiezen boven natuurlijke voeding.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat jonge vissen verslaafd kunnen raken aan het eten van plastic. Net als tieners die een voorkeur hebben voor fastfood als patat, kebab en pizza, kunnen de jonge vissen geen gezonde keus maken.

Wanneer larven van de baars worden blootgesteld aan hoge concentraties polystyreen, geven zij de voorkeur aan plastic boven natuurlijk voedsel. Hierdoor zijn de plasticverslaafde larven kleiner, langzamer en een makkelijk doelwit voor roofdieren dan broertjes en zusjes.

Jaarlijks belandt er acht miljard kilo plastic afval in de oceanen. Onderzoeker Kara Lavender Law visualiseert hoeveel dit nu eigenlijk is. “Acht miljoen metrische ton is vergelijkbaar met het vinden van vijf boodschappentassen vol met plastic op elke dertig centimeter kustlijn die de 192 landen die we onderzocht hebben, rijk zijn.” Een deel van het plastic drijft aan het oppervlak van de oceanen, maar een nog groter deel zinkt naar de bodem of spoelt aan op stranden.Snoek


In een watertank zonder plastic kwam 96 procent van de larven uit. Bij de aanwezigheid van plastic daalde dit percentage tot 81 procent.

Daarnaast vielen de larven in de watertank met plastic sneller ten prooi aan een snoek. "De vissen die als larve uitkwamen in water met plastic waren kleiner, langzamer en dommer dan de vissen in zuiver water", zegt onderzoeker Oona Lonnstedt.


Lees ook:


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide