EU pleit voor verbod commerciële aalvangst in alle unie-wateren

1504
08 nov 2017

Het dagelijks EU-bestuur pleit voor een verbod op de commerciële aalvangst in alle wateren van de unie. Brussel deed dinsdag voorstellen over 78 vissoorten die voorkomen in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Op basis van wetenschappelijke adviezen om de visstand in 2020 op een duurzaam peil te krijgen, wordt voorgesteld de quota voor 25 soorten te verlagen.

Tong


Noordzeevissers mogen volgend jaar ook minder tong vangen. Als het aan de Europese Commissie ligt wordt het quotum met dertien procent verlaagd, maar wat de gevolgen precies zullen zijn is nog onzeker. Details over het besluit volgen later dit jaar.

Volgens ingewijden kan de verlaging van het quotum grofweg worden gehalveerd, omdat vissers voor het eerst zullen worden gecompenseerd voor de zogeheten aanlandplicht. Die verplicht vissers ongewenste bijvangst aan wal te brengen. Daardoor is de boot eerder vol, en is er minder plaats is voor commercieel interessante vis.

Kottervloot


Dat er minder tong mag worden gevangen is een tegenvaller voor de Nederlandse kottervloot. Vorig jaar en in 2015 steeg het quotum nog met respectievelijk vijftien en tien procent. Voor soorten als schol, tarbot, zeebaars en tarbot die ook belangrijk zijn voor Nederlandse vissers, ligt er nog geen voorstel om de quota te verlagen.

De EU-visserijministers nemen op 11 en 12 december in Brussel een besluit over de voorstellen.

Bron: nu.nl
Gerelateerde berichten
30 sep 2017 Visser beboet voor palingstroperij 5201 Voor het illegaal vissen op paling is een visserijbedrijf uit Groot-Ammers woensdag door de rechter in Rotterdam veroordeeld tot een boete van 3.500 euro waarvan 1.000 euro voorwaardelijk. 07 jul 2017 Belgen: 'Mijd paling i.v.m. vergiftigingsgevaar' 6592 Onze rivieren bevatten te veel pesticiden, kwik en vlamvertragende stoffen. Toch verorberen we jaarlijks nog 30 ton paling uit onze rivieren. ‘Onverantwoord’, zegt bioloog Claude Belpaire. Samen met collega’s van de Universiteit Antwerpen deed Belpaire, in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij, metingen in elf rivieren en kanalen. Hij ging er op zoek naar de aanwezigheid van twaalf schadelijke stoffen in het spierweefsel van baars en paling. 03 mrt 2017 Jan Terlouw: 'Paling nog steeds met uitsterven bedreigd' 7302 In het Algemeen Dagblad van vandaag staat een ingezonden brief van Jan Terlouw, de voorzitter van de projectgroep Aalherstel, waar ook Sportvisserij Nederland deel van uitmaakt. Terlouw reageert hiermee op een eerder artikel in het AD waarin staat dat het 'beter gaat met de paling.'. 24 feb 2017 ‘Kweekpaling’ Nederlandse supermarkt is vetgemeste wilde glasaal uit Frankrijk 6011 De paling is terug van weggeweest in het schap van de supermarkt. Tijdenlang verkochten de supermarkten in Nederland vrijwel geen paling meer, maar sinds kort ligt de vis toch weer in de schappen. Nu onder het mom van 'kweekpaling'. Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat dit in Frankrijk uit het wild weggevangen glasaal (jonge paling) betreft die in Nederland wordt vetgemest. 12 aug 2016 Zuiderzeemuseum rookt geen aal meer 4282 Verstandig nieuws vanuit Enkhuizen. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft besloten om voorlopig geen paling meer schoon te maken, te roken en te verkopen. Wel wordt er nog haring gerookt. ,,Het is onze taak om bezoekers duidelijk te maken dat de paling wordt bedreigd, maar die boodschap komt niet helder over als je tegelijkertijd wel zelf paling blijft roken en verkopen.’’ 29 jun 2016 Onderzoek: palingeter krijgt veel gif binnen 11527 (Bron: Wageningen UR). Mensen die veel paling uit onze vervuilde rivieren hebben gegeten, hebben hoge gehaltes dioxine- en pcb-achtige stoffen in hun lijf. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Myrthe van den Dungen. 18 dec 2015 Viswijzer: duurzame paling bestaat nog niet! 7958 Paling staat donkerrood op de nieuwe VISwijzer die deze week verschijnt. Dit betekent dat de keuze voor paling wordt afgeraden omdat de palingsoort ernstig wordt bedreigd. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordelingen door wetenschappers. Het advies blijft daarom: vermijden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide