Resultaten Landelijke Controledagen 2018

2113
24 jul 2018

In het weekend van 23 en 24 juni 2018 organiseerde de sportvisserijsector samen met opsporingsambtenaren van groene netwerken de eerste serie Landelijke controleacties. In het hele land werden sportvissers gecontroleerd op het bezit van de juiste visdocumenten (VISpas).

Maar liefst 90% van de gecontroleerde sportvissers was in het bezit van een VISpas en hield zich keurig aan de regels. De voornaamste overtreding was het niet kunnen tonen van de VISpas. Niet iedereen werd bekeurd, het accent lag op voorlichting hoe het sportvissen in Nederland is geregeld. Een klein deel kreeg echter wel een bekeuring (48 personen). De zwaarste overtreding was het vissen met levend aas (boetebedrag 370) en het vissen met meer hengels dan toegestaan (boetebedrag 320 euro).

Verder was het positief dat het aantal sportvissers nog steeds toeneemt en dat meer sportvissers zich houden aan de visserijregels. Ook dit jaar zien we dat deze trend zich voortzet.

Binnenwater en zeegebieden 

De controledagen zijn uitgevoerd door verenigingscontroleurs, speciale visserijboa’s en opsporingsambtenaren van natuurnetwerken en nationale politie. Er is zowel op de binnenwateren als in de zeegebieden gecontroleerd. Met ruim 1.300 verenigingscontroleurs en 110 speciale visserij Boa’s is de sportvisserij goed vertegenwoordigd.

VISpas en VISplanner

Voor veel wateren geldt: “Vissen? Altijd de VISpas mee!” Met de bijbehorende Lijst van VISwateren is dit de juiste toestemming om te vissen in veel Nederlandse wateren. Ook de combinatie VISpas en de op je smartphone aanwezige VISplanner app is rechtsgeldig.

Het bezit van de juiste documenten is in het belang van en het behoud van de hengelsportvereniging. De VISpas is het lidmaatschapsbewijs van je hengelsportvereniging. Van de gemiddelde aanschafprijs van 35 euro, is een belangrijk deel de contributie voor je vereniging. Met dat geld zorgt de vereniging voor o.a. goed viswater, een gezonde visstand en een actief verenigingsleven voor haar (jeugd)leden. Een andere deel wordt besteed aan de landelijke en regionale belangenbehartiging en ondersteuning aan hengelsportverenigingen.

Contactmoment


Naast de controle op het bezit van de VISpas, staat vooral de rol van de controleur en visserijboa centraal als ambassadeur/voorlichter van de georganiseerde hengelsport. Het contactmoment bij de controle is de gelegenheid voor voorlichting over de vereniging en het stelsel van visdocumenten. Het biedt de sportvisser ook de kans om vragen te stellen over de sportvisserij en de visdocumenten als bijvoorbeeld de VISpas, VISplanner en MeeVIStoestemming

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide