Meld dreigende 'wintersterfte'

5191
10 feb 2021

Vissterfte treedt niet alleen ’s zomers op, maar kan bij langdurige ijsbedekking in combinatie met sneeuwval ook in de winter voorkomen. Zie jij in deze koude periode tekenen van vissterfte? Geef het dan direct door via www.meldpuntwater.nl.

Vissterfte in de winter (kortweg ‘wintersterfte’) treedt meestal op in kleine en ondiepe wateren met een veen- of blubberbodem. Wateren met een hoge visbezetting lopen meer risico dan plekken met een kleinere visstand en omdat grote vissen de meeste zuurstof 
verbruiken, leggen die meestal het eerst het loodje zodra het zuurstofgehalte daalt.

[foto: Peter Schuurmans]

Ademnood door sneeuw

Sneeuw op het ijs kan de ‘ademnood’ bij vissen versnellen omdat daardoor geen licht meer in het water doordringt, waardoor de zuurstofproductie afneemt – vaak met plotselinge vissterfte tot gevolg. De aanwezige bacteriën die leven van organisch materiaal, verbruiken ondertussen de resterende zuurstof onder het ijs waardoor uiteindelijk zelfs totale zuurstofloosheid op kan treden.

Meldpuntwater.nl

Bij tijdig ingrijpen is wintersterfte gelukkig dikwijls te voorkomen. Zie jij daarom ergens dode vissen drijven of massaal aan het oppervlak of onder het ijs naar zuurstof happen? Ga dan niet op eigen houtje aan de slag, maar maak dan direct melding op www.meldpuntwater.nl en bij de lokale hengelsportfederatie of -vereniging. Zij hebben vaak speciale calamiteitenteams opgericht voor problemen zoals wintersterfte. Na een melding kunnen zij ter plaatse de situatie inschatten en eventuele reddingsacties coördineren.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.