Brede steun om nieuw kabinet te doen investeren in een ‘Sportieve Gezonde Generatie’ (video)

3361
13 apr 2021

Samen met 25 partners uit de onderwijs-, kinderopvang-, welzijn- en sport- en beweegsector heeft NOC*NSF het manifest 'Sportieve Gezonde Generatie' opgesteld. De samenwerkende partners willen dat alle kinderen tot 18 jaar goed en voldoende sporten en bewegen. Hiervoor zijn steun en maatregelen vanuit de rijksoverheid cruciaal.

Het manifest (PDF) is onderdeel van een groter pakket van manifesten en initiatieven dat deze week aan informateur Herman Tjeenk Willink zal worden aangeboden.

Uit onderzoek blijkt dat bijna veertig procent van de kinderen van vier tot en met elf jaar en bijna zestig procent in de leeftijd van twaalf tot en met zeventien jaar in 2020 niet voldeed aan de beweegrichtlijnen.

Deze kinderen hebben naast emotionele en sociale uitdagingen ook een vergrote kans op overgewicht, diabetes type 2 en chronische aandoeningen die leiden tot een verminderde weerstand en gezondheidsproblemen op latere leeftijd.


Ervoor zorgen dat ieder kind in Nederland opgroeit met sport, bewegen en een gezonde leefstijl als basis heeft dan ook op lange termijn voordelen van onschatbare waarde.

"Een sportieve gezonde generatie die voldoende sport en beweegt en die ook een goed sociaal netwerk heeft, is weerbaarder. En dat verlaagt de druk op jeugdzorg en vermindert jeugdcriminaliteit" - Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF


Het door de samenwerkende partners opgestelde manifest maakt duidelijk dat het nu meer dan ooit duidelijk is waarom er in preventie geïnvesteerd moet worden. En dat het belangrijk is dat sport en bewegen als vast onderdeel geïntegreerd wordt in het leven van alle kinderen.

Hiervoor is een omgeving nodig waarin alle betrokkenen vanuit school, wijk, welzijn, zorg, sport én thuis zoveel mogelijk samenwerken en de openbare buitenruimte daarbij toegankelijk is voor alle kinderen. Om er echt voor te zorgen dat elk kind voldoende dagelijks en beter beweegt, is het nodig dat er een integrale en interdepartementale systeemverandering plaatsvindt die zonder de rijksoverheid niet haalbaar is.

“Ook de hengelsport kan in samenwerking met scholen en gemeenten bijdragen aan gezonde activiteiten voor kinderen, de natuur ontdekken en de jeugd weer lekker buiten laten spelen’: - Joop Bongers, directeur Sportvisserij Nederland).Gerelateerde berichten
19 nov 2020 Nederlandse Loterij steunt hengelsport 2209 Aan het eind van het jaar kopen veel mensen een lot, hopend op een mooie prijs. Mocht je de komende feestdagen je geluk willen beproeven, denk dan ook eens een kansspel van de Nederlandse Loterij. Dan steun je namelijk direct ook de sport en Sportvisserij Nederland. 14 mei 2020 Vier winnaars Nederlandse Loterij in Beweging Prijs 2502 Ieder jaar reikt Nederlandse Loterij de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs uit aan een sportief initiatief. Juist in deze onzekere coronatijd wil Nederlandse Loterij graag steun geven aan hun belangrijke werk om Nederland in beweging te krijgen. De jury heeft daarom besloten om alle vier de genomineerden als winnaars aan te wijzen. Het totale prijzengeld wordt onder hen verdeeld. Ieder initiatief ontvangt een cheque ter waarde van €16.250. 28 nov 2019 Vissen met een buurtsportcoach 2605 Ongeveer 4.000 buurtsportcoaches hebben tot taak om bij gemeenten de verbinding te maken met sportclubs en andere partners, die kunnen helpen om vooral jeugd, ouderen en andere kwetsbare groepen te motiveren en ondersteunen om meer te bewegen. Hier liggen mooie kansen voor hengelsportverenigingen! 19 apr 2019 Anneke van Zanen nieuwe voorzitter NOC*NSF 1986 Enthousiast en gedreven sprak Anneke van Zanen de sportbonden toe na haar verkiezingen tot nieuwe voorzitter van NOC*NSF. Zij wil zich inzetten dat iedereen in Nederland kan sporten. Dat er voor niemand drempels zijn. Niet financieel en niet qua handicaps. Dat iedereen kan meedoen. Na het afscheid van de huidige voorzitter André Bolhuis, treedt Van Zanen op 20 mei in functie. 29 jun 2018 Vissen is gezond 7899 "Ga toch vissen, adviseert de dokter". Regelmatig berichten media dat Nederlanders te weinig bewegen en dat dit gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Vooral een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve klachten scoren hoog. Sportvissen blijkt een goede remedie.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide