Nieuwe gedragsregels sportvisserij

7959
16 dec 2021

Om de sfeer en orde aan de waterkant te bewaken, gelden al jarenlang een aantal gedragsregels voor sportvissers in Nederland – bijvoorbeeld de lood- en leefnetcode. Speciaal voor roofvissers en de veiligheid op en aan het water gelden vanaf 2022 een serie extra regels.

Deze vind je hieronder én op pagina 11 van de Gezamenlijke Lijst van Viswateren, die in zijn geheel online staat (op www.visplanner.nl én in de VISplanner app) en ook als fysiek boekje bij de VISpas is aan te vragen. Hieronder lees je ze ook.
 

Gedragsregels veiligheid op en aan het water

 
  • Ga altijd voorbereid op pad; lees het weerbericht en neem een opgeladen mobiele telefoon mee.
  • Laat iemand weten waar je gaat vissen en hoe laat je denkt terug te zijn.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de (plaatselijke) vaarregels.
  • Verleen op het water tijdig voorrang aan beroepsvaart en vis niet in de vaargeul.
  • Voor bellyboats gelden wettelijke restricties. Houd als bellyboater rekening met jouw kwetsbare positie ten opzichte van scheepvaart en stroming en getij.


Gedragsregels roofvissen


  • Wees voorzichtig met roofvis bij hogere watertemperaturen, dril dan zo kort mogelijk.
  • Onthaak gevangen vis liefst in het water.
  • Vis met deugdelijk onthaakmateriaal (onthaaktang, draadkniptang).
  • Vis bij voorkeur met een snoektandenbestendige onderlijn (staal, titanium of dik fluorocarbon).
  • Gebruik een juist uitgevoerde kieuwgreep of een (rubber) landingsnet.
  • Snoeken langer dan 75 cm dienen bij het toepassen van de kieuwgreep ondersteund te worden.


-> Check tips over roofvissen op www.vissendoejezo.nl

Gerelateerde berichten
21 nov 2021 Loodvrij campagne tegen het licht 3670 Nu de driejarige Green Deal Sportvisserij Loodvrij op zijn eind loopt, is het de hoogste tijd om de balans op te maken. Wat hebben alle acties opgeleverd, hoever is loodvrij vissen gevorderd en hoe gaan we verder? Sportvisserij Nederland ging begin oktober met alle betrokken partijen aan tafel voor een gezamenlijke evaluatie. 20 sep 2021 Dieren in de knel - oproep Dierenambulance 1691 Materiaalverlies is niet alleen vervelend, maar vormt ook een potentieel gevaar voor tal van dieren. Margje de Jong – directeur van de Dierenambulance Amsterdam – roept sportvissers daarom op hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat zij geen verspeeld visgerei laten rondslingeren. 23 jun 2021 Nieuw - Bellyboat Bewaarkrant 3908 Bij de start van het roofvisseizoen is de Bellyboat Bewaarkrant gelanceerd. Op deze kaart staan de belangrijkste regels vermeld die een veilig gebruik van de bellyboat als doel hebben. Zorg dat je deze kent en toepast als je vanuit de ‘belly’ vist. 21 jan 2021 Keep fish wet 2455 Netjes en respectvol omgaan met je vangst hoort vanzelfsprekend te zijn voor sportvissers, want elke vis is het waard om weer gezond te worden teruggezet. Vanuit diezelfde gedachte startte een groepje Amerikaanse en Canadese sportvissers onlangs het initiatief Keep Fish Wet. 06 apr 2020 Verantwoord sportvissen 9955 De Gedragscode welzijn vis – die verantwoord sportvissen promoot – is opgenomen in de VISplanner. De belangrijkste ‘gedragsregels’ voor de hengelsport heb je nu dus altijd paraat, ook aan de waterkant. De maatschappelijke aandacht voor dierenwelzijn is de laatste jaren sterk gegroeid. 09 mrt 2018 Advies ‘Welzijn van vissen’ gepresenteerd 5212 Deze week presenteerde de Raad voor Dierenaangelegenheden het advies ‘Welzijn van vissen’. Hierin wordt meer aandacht gevraagd voor welzijnsaspecten van vis, bij zeevisserij, binnenvisserij, aquacultuur, sportvisserij, siervissen en dierproeven. 24 dec 2016 Wedstrijdvissen is topsport 9355 Sportvissen in wedstrijdverband is een serieuze sport. Een waarbij kennis en kunde belangrijker zijn dan de geluksfactor. In combinatie met de professionaliteit en organisatiegraad van de hengelsport, was dit voor het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) reden om Sportvisserij Nederland in haar gelederen op te nemen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.