Noord West Friesland wint Finale ONK Clubs 2022

2437
01 nov 2022

Na een zinderende strijd aan het Noord Hollands Kanaal heeft club Noord West Friesland afgelopen zaterdag de Finale Open Nationaal Kampioenschap Clubs 2022 gewonnen. Op plek twee en drie eindigheden respectievelijk – met slechts een en twee wedstrijdpunten achterstand – HSV Het Loze Vissertje Dussen en HC de Blankvoorn.

Aan het parcours Westgraftdijk – Spijkerboor streken maar liefst 158 deelnemers neer. Deze finale was gepland eind oktober, op voorhand werd wellicht gerekend op herfstachtige omstandigheden. Echter, met temperaturen van rond de 20 graden, weinig wind en geen regen was eerder sprake van zomerse taferelen.

In totaal streden twaalf clubs – van 11:00 tot 16:00 uur – om de titel. Voor het eindklassement werden de punten van de vijf best presterende teamleden bij elkaar opgeteld.
 

Hoop op het podium

Frans Temme, teamcaptain van het gouden team Noord West Friesland, had stiekem wel gehoopt op een goed resultaat. “Vorig jaar eindigden we in deze competitie net buiten het podium, op plek vier. Dit jaar trokken we met de hoop voor een podiumplek naar Noord-Holland. We zijn een prachtige groep vissers die allemaal erg goed kunnen vissen. We vissen niet zozeer de grote nationale competities door heel Nederland, maar in onze regio vissen we heel wat af.”

Goede start

De visserij op het Noord Hollands kanaal kan wispelturig zijn, maar met ruim 831 kg gevangen vis door alle deelnemers bij elkaar kan je gerust prima noemen. Temme: “Over het algemeen werd in de eerste uren verreweg de meeste vis gevangen. Hoe later het werd, des te minder de vangsten. Op sommige dagen kan het feedervissen aan de overkant van het kanaal beslissend zijn. Dat was deze dag zeker niet het geval. Zo begon ik zelf met het vangen van brasem op 15 meter afstand, maar ik hoorde ook van goed vangsten op afstanden als 30 en 45 meter.”

Subtiel vissen

De Friezen hadden verwacht dat de visserij wel eens taai zou kunnen zijn. “De vissen aasden erg voorzichtig, dus een verfijnde, subtiele aanpak was noodzakelijk. Daar hadden we al rekening mee gehouden, dus voor onder al onze vissers hadden we kleine muggenlarven uitgedeeld. Deze konden in kleine hoeveelheden, als ‘plukje’ los aas, in de voerkorf gestopt worden. Sommige van ons hadden ook de beschikking over grote ‘haakvers’. Dat gaf een groot voordeel ten opzichte van sommige andere teams.” Dankzij deze voertactiek ving bijvoorbeeld Henk Veenstra bijna het tienvoudige aan gewicht dan zijn buurman, die niet kon terugvallen op muggenlarven als voer en haakaas.

Enorme ontlading

Gezien het grote deelnemersveld waren de vangsten – met gemiddeld ruim 5 kg vis per sportvisser – goed te noemen. Het vijftal Pieter Topma, Henk Veenstra, Nick Roskam, Anne Dirk van Assen en Freerk van Duinen wist voor Noord West Friesland maar liefst 145 punten bij elkaar te vissen.


Temme: “We hadden zelf niet door hoe goed we hadden gevist. Misschien ook vanwege het feit dat geen van ons een vakoverwinning kon noteren. Toch hadden we juist in de breedte goed gevist, met veel vissers die goed scoorden in hun vak. Toen we doorkregen dat we zeker waren van minimaal een derde plaats was de vreugde groot. De ontlading was enorm toen uiteindelijk bleek dat we de eindwinnaar waren – een fantastisch moment.

Podium dicht bij elkaar

De teamcaptain had pas achteraf door hoe dicht de einduitslagen bij elkaar lagen. Op slechts een punt achterstand werd Het Loze Vissertje Dussen tweede. HC de Blankvoorn volgde met twee punten achterstand op de winnaar en ging met brons aan de haal.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.