Nieuwe records: serpeling en stekelrog (video)

586
09 jul 2024

Vorige week kwamen er twee spectaculaire recordclaims binnen bij Sportvisserij Nederland. Peter Bogaard ving een stekelrog van 73 cm op de Oosterschelde en Diederick de Vries ving een prachtige serpeling – een typische beekvis – van 24 centimeter.

Peter Bogaard ook wel bekend als ‘The Sharkman’ heeft na zijn records voor de langste en de zwaarste ruwe haai nu ook het record voor de langste stekelrog – 73 cm – op zijn naam gezet. Op 25 juni viste hij vanuit zijn boot op de Oosterschelde en ving de prachtige rog in het bijzijn van zijn vrouw Mary, die ook meteen getuige was van dit nieuwe Nederlands record. Hiermee verbreekt hij het oude record uit 2020 op naam van H.G. Lips uit Made met maar liefst vijf cm.

De vissen moeten voor een nauwkeurige en recordwaardige weging aan de wal gewogen worden. Peter koos voor het welzijn van de rog door hem na de meting onmiddellijk terug te zetten. Er is nog geen gewichtsrecord voor deze soort geregistreerd, dus vang jij er een vanaf de kant of lukt het jou om hem op een verantwoorde manier aan de wal te wegen dan heb jij het nieuwe record in handen.


Peter Bogaard met zijn stekelrog. Niet te verwarren met de giftige pijlstaartrog.

Serpeling: 24 cm


Op vijf juni viste Diederick de Vries een zomeravondcompetitie op de Drentsche Aa waar hij een prachtige serpeling van bijna 25 cm ving. In de VISsengids app zag hij dat het record op slechts 21 cm stond. Hij mailde met Sportvisserij Nederland die hem konden bevestigen dat hij met zijn serpeling van – naar beneden afgerond naar – 24 cm zich Nederlands recordhouder voor deze soort mag noemen.Recordclaim? Zo dien je hem in

Denk jij een recordvis te hebben gevangen? Zorg dan voor goede foto’s met een geschikt meetlint en meld hem bij ons via deze pagina. Daar kun je ook alle huidige records bekijken en vind je meer informatie over hoe je een recordclaim indient. Gaat het om een zeevis? meld hem dan via ncrz.nl.

Hoe meet je een vis?

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.