Vis duurder door 'staking' van vissers

6577
27 jan 2008

Urk - De kans is groot dat vis in de winkel de komende tijd fors duurder gaat worden. De meeste vissers gaan de komende weken minder de Noordzee op om onder meer schol en tong te vangen. Daardoor willen ze schaarste creëren, zodat de handel gedwongen wordt een hogere prijs te betalen. Op de veiling brengt de vis momenteel veel te weinig op, vinden de vissers.

,,Ik heb gezegd: ga maar een weekje langs de kant liggen", zegt voorzitter B. Daalder van de Federatie Visserijverenigingen. ,,Of ga een paar weken lang drie dagen lang vissen in plaats van vijf. Als er minder vis gevangen wordt, gaat de prijs vanzelf omhoog." Volgens hem heeft het gros van de vissers het advies overgenomen om een tijdlang minder vis te vangen.
Vissers kregen deze week op de veiling minder geld voor hun vis. In de laatste weken van vorig jaar was er veel vraag vanwege de feestdagen, maar nu zijn de prijzen voor onder meer schol en tong gedaald met 10 tot 30 procent. Vissers kunnen daardoor geen winst meer maken, zegt Daalder: de opbrengst van de vis dekt de kosten voor brandstof en personeel niet eens.
De vissers kwamen donderdag spontaan eerder terug van zee. Ze eisten tijdens een actiebijeenkomst een vaste prijs voor hun vis, zodat ze gegarandeerd zijn van voldoende inkomsten. ,,Maar een vaste prijs afspreken is onmogelijk", zegt Daalder. ,,We hadden donderdagavond overleg tussen de vissers en de handelaren. De handelaren maakten duidelijk dat we daarvoor een heel andere visafslag nodig hebben, een heel ander systeem van veilen. Vis veilen is een spel van vraag en aanbod. Om een minimumprijs in te voeren zouden de spelregels ingrijpend veranderd moeten worden." De vissers besloten hun vis donderdag in de koeling op te slaan en niet naar de veiling te brengen. Gisteren werd er daardoor ineens een veel hogere prijs geboden.
De prijs van tong is op de visafslag al tien jaar ongeveer hetzelfde. Door de inflatie en de gestegen kosten verdienen vissers nu wel veel minder aan de platvis. Ongeveer 40 procent van de verhandelde vis op Nederlandse visafslagen is tong. Maar omdat de vis toch nauwelijks iets oplevert, hebben de vissers de laatste weken veel minder gevangen dan ze mochten.
Daalder verwacht wel enige verlichting door de sanering van de kottervloot. Eind vorig jaar besloot minister Verburg om 23 vissers uit te kopen. Komende week gaan deze schepen, waarvan er twaalf van Urk komen, uit de vaart. ,,Als die 23 grote schepen volgende week niet meer vissen, is er ook veel minder aanbod van vis. Dat zal de prijs ook omhoog drijven." De voorzitter verwacht dat daardoor de prijs voorlopig hoog genoeg om de vissers iets te laten verdienen. ,,Ik wil niet speculeren over wat we anders nog kunnen doen. Laten we eerst afwachten wat er gaat gebeuren."
Sanering Minister Verburg besteedde 27,5 miljoen euro aan de sanering van de kottervloot. Na de uitkoop van de 23 schepen blijven er nog ongeveer honderd over. Bron: frieschdagblad.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.