Minder obstakels voor de vis die op weg is

6723
23 dec 2007

FLEVOLAND; - Terug van decennia lang weggeweest in het IJsselmeer: de houting. Een trekvis die sinds 1930 is uitgestorven in Nederland, maar op kleine schaal in Denemarken heeft overleefd.

Bij wijze van experiment is jonge houting uitgezet in de Rijn in Duitsland. Deze vissen zijn via de IJssel in het IJsselmeer terechtgekomen. "Daar zijn ze volwassen geworden en nu trekken ze via Kampen terug naar Duitsland om zich voort te planten", zegt Bauke de Witte, adviseur waterbeheer van Rijkswaterstaat dienst IJsselmeergebied. "Een aantal vissen is in het IJsselmeer van een zender voorzien. Zo weten we dat."

Het is weer een stapje op weg naar een betere visstand in het IJsselmeergebied. Als het meezit, is er straks meer vis te vinden én zijn er meer vissoorten. Rijkswaterstaat heeft hier een prioriteit van gemaakt.

Belangrijkste oorzaak voor de matige visstand is dat de migratie niet goed verloopt. Oftewel: de trekvis komt onderweg vele obstakels tegen. Sluizen, gemalen, stuwen en de Houtribdijk en de Afsluitdijk maken het een hele toer om van zee naar de bovenloop van rivieren te zwemmen.

En dat heeft grote gevolgen: trekvissoorten zijn zeldzaam geworden of uitgestorven - neem de houting. Dat moet anders, vindt Rijkswaterstaat.

Eerder dit jaar is al een zogeheten vishevel geplaatst bij de Roggebotsluis. Een installatie die is ontwikkeld om de intrek van onder meer aal van het Vossemeer naar het Drontermeer te bevorderen. Dit is hard nodig, want er komt bijna geen paling meer voor in de randmeren. En daar is de visserij niet blij mee.

De hevel werkt, zegt De Witte. "Er komen vissen door." Maar dat gebeurt nog niet op grote schaal. Heeft even tijd nodig, aldus De Witte. "De buis waar ze door moeten, is nog kaal. Met wat mos en andere begroeiing ziet het er een stuk natuurlijker uit."

Maar je moet het probleem aanpakken bij de bron. En dat is de Afsluitdijk, de belangrijkste poort voor vis afkomstig van of op weg naar het IJsselmeergebied.

Rijkswaterstaat is onlangs een onderzoek begonnen naar de hoeveelheid vis die tijdens het 'spuien' de Lorentz-sluizen bij Kornwerderzand passeert; één van de twee verbindingen tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. Deze gegevens worden gebruikt bij de bouw van een derde spuisluis, die een speciale vispassage zal bevatten. Met andere woorden: deze hindernis is straks makkelijk te nemen.

Dat geldt op termijn ook voor de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. "Hier gaan we volgend jaar mee aan de slag", zegt De Witte. Wat er precies gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk worden de sluisdeuren, aan beide kanten van de dijk, iets langer opengezet. Als doorgang voor de vis.

"Een goede visstand zegt iets over de kwaliteit van het water", zegt De Witte. "Het is belangrijk om daar aan te werken." Bron: destentor.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.