Verburg zet in op hogere visquota

3901
18 dec 2007

BRUSSEL (ANP) - Minister Gerda Verburg (Visserij) probeert dinsdag in EU-beraad hogere visquota binnen te halen voor Nederland dan de Europese Commissie heeft voorgesteld. Met haar collega's van andere EU-landen begint ze aan een jaarlijkse marathonvergadering, die waarschijnlijk non-stop doorgaat tot woensdagochtend vroeg.

Verburg hengelt vooral naar een hogere vangstlimiet voor horsmakreel. De vissoort groeit momenteel goed volgens biologen. Verburg meent dat de vangst dus best 20 procent hoger kan dan dit jaar. Ze gaat daarmee in tegen het voorstel van EU-commissaris Joe Borg, die de vangst gelijk wil houden. De CDA-minister voor Visserij verwijst ook plannen voor soorten als tarbot, griet en bot naar de prullenbak. De Europese Commissie wil dat vissers volgend jaar 10 procent minder vangen van deze soorten. Verburg vindt een gelijkblijvende limiet beter. Ze bestrijdt ook het plan om 10 procent te snoeien in het aantal zeedagen: het maximumaantal dagen dat een vissersboot op zee mag varen.

Zeker is al dat de Nederlandse vissers in 2008 fors minder tong mogen vangen. De vangst moet 15 procent omlaag, zo is al in november afgesproken. Voor schol is dat 2 procent minder. De minister wil aan die afspraken niet meer tornen.
Milieuorganisatie Greenpeace protesteerde maandag heftig tegen de visserijafspraken door ministers. Ze hekelen dat de bewindspersonen al jarenlang meer visserij toestaan dan de biologen adviseren. Daardoor zijn vele vissoorten in het voortbestaan bedreigd, aldus Greenpeace.

Actievoerders van de milieuorganisatie blokkeerden maandagochtend het EU-raadsgebouw. Diplomaten moesten over de heg klimmen om een achterdeurtje te bereiken. Minister Verburg en collega's namen een sluipweg om te vergaderen over landbouwonderwerpen. De politie arresteerde honderd actievoerders. Bron: refdag.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide