Aalscholver slaat toe in Didam

8304
12 dec 2007

DIDAM - Het is slecht gesteld met de visstand in De Nevelhorst. Er zit weinig vis en er is brasem aangetroffen met een huidinfectie.

Nadat de vissen gewogen en gemeten waren, werden ze teruggezet in de Nevelhorst. foto Henk Rodrigo Op verzoek van de Hengelsportfederatie Midden Nederland verrichte Sportvisserij Nederland gisteren onderzoek in de recreatieplas bij Didam. Sportvissers klagen dat er weinig gevangen wordt en dat de kwaliteit van de vis te wensen over laat. De klachten lijken bevestigd te worden door het onderzoek.

Om de visstand in beeld te krijgen, werd de Nevelhorst gisteren bevist door medewerkers van Sportvisserij Nederland en twee beroepsvissers. Sportvisserij ging met een elektro-schepnet de oevers langs. Door het magnetische veld van het schepnet werden vissen naar het net toegetrokken en gevangen. Midden op het water trokken twee vissers een zegennet over de bodem, waarin ook de nodige vis terecht kwam. In grote teilen aan de kant dobberde de buit lichtelijk verdoofd rond, in afwachting van het meten, het wegen en het terugzetten.

Robert de Wilt gistermiddag: "wat we tot nu toe zien, is dat er weinig voorn met lengtes tussen de twaalf en dertig centimeter zit. Die wordt weggevangen door de aalscholver. Bij vissen langer dan dertig centimeter zien we bijtwonden, toegebracht door de aalscholver. Ook in Didam heeft deze vogel toegeslagen. Deze beschermde vogel is een bedreiging voor een evenwichtige visstand, ook in andere viswateren in Nederland zien we dat."

Een van de adviezen van Sportvisserij Nederland zal dan ook zijn om meer structuur in het viswater aan te brengen. De Wilt: "De Nevelhorst is een heldere zandput, de vis heeft er weinig bescherming. Wat je kunt doen is in het water partijen kerstbomen afzinken, maar ook takkenbossen en wilgentenen. In het afgezonken hout kan de vis beschutting zoeken tegen de aalscholver."

Sportvisserij Nederland ving hoeveelheden snoek, zeelt, brasem, een paar baarsjes en een riviergrondel. De grootste vis die boven water kwam was een paling van een meter en twee centimeter. "Bij de brasem zien we een soort huidinfectie, bij de andere soorten niet. We hebben nog geen idee hoe die infectie ontstaat."

Over twee maanden komt Sportvisserij Nederland met een rapport over de visstand in de Nevelhorst. Vervolgens kan de Hengelsportfederatie Midden Nederland in overleg met het Recreatieschap Achterhoek Liemers, beheerder van De Nevelhorst, over eventuele maatregelen om de visstand in de plas te verbeteren. Bron: gelderlander.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.