Per 2011 alleen duurzame vis in de supermarkten

4976
11 dec 2007

LEIDSCHENDAM - Nederlandse supermarkten verkopen per 2011 alleen nog duurzaam gevangen vis die voldoet aan de normen van de Marine Stewardship Council (MSC).

Dat maakte het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) dinsdag bekend. MSC is vergelijkbaar met het bekendere FSC-keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout.

Leveranciers die bijvoorbeeld door contractuele verplichtingen pas later kunnen voldoen aan de eisen, mogen werken volgens het iets minder strenge regime van het Responsible Fishing Scheme (RFS). "Maar vroeg of laat moeten alle leveranciers aan de MSC-eisen voldoen", aldus een zegsman van het CBL. "We willen over de hele breedte een omslag maken."

Gecastreerd

Het CBL bepaalde eerder al dat de supermarkten uiterlijk 1 januari 2009 alleen nog varkensvlees verkopen van verdoofd gecastreerde biggen. De koepel signaleerde dit jaar dat mensen lekker en gezond willen eten.

Klanten vinden het bovendien belangrijker te weten dat producten op een mens- en diervriendelijke manier zijn geproduceerd. Ook de manier waarop vissen worden gekweekt, gevangen en gedood krijgt daarom aandacht.

Groene lijst

Om het viseters gemakkelijk te maken, verschijnt medio 2008 een 'groene lijst' van verantwoord te consumeren vis. Op die lijst gaat bijvoorbeeld de zogenaamde kuitzieke vis, vis in de paaitijd, in de ban.

Enkele supermarkten gingen zelf al aan de slag met het inkopen van duurzame vis. AH sprak met het Wereld Natuur Fonds af dat het visaanbod in de winkels duurzamer wordt en dat er per 31 december minstens tien soorten vis met het MSC-keurmerk liggen.

Haaien

Volgens het Wereld Natuur Fonds sterven veel haaien, dolfijnen en schildpadden omdat ze als bijvangst verstrikt raken in visnetten. Wereldwijd wordt volgens de natuurorganisatie meer dan 75 procent van de commercieel belangrijke vissoorten overbevist of bedreigd met overbevissing.

Volgens Greenpeace kan supermarkt C1000 veel duurzamer inkopen dan nu gebeurt. De milieugroepering voert dinsdag actie bij het hoofdkantoor van C1000 in Amersfoort. Met een zestien meter lange visgraat en een spandoek roepen de actievoerders het concern op meer verantwoorde vis te verkopen. Bron: nu.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.