De veldgids gaat zout; beeldmateriaal gezocht!

7452
03 okt 2007

Heb je één of meer foto's van (zee)vissen, die aan onderstaande eisen voldoen, dan kun je die mailen naar: zeevissengids@sportvisserijnederland.nl.

Spelregels
Sportvisserij Nederland wil in 2008 een nieuwe veldgids uitgeven over de Nederlandse ZEEvissen. De nieuwe veldgids is vooral gericht op de herkenning van de meer dan honderd vissoorten uit de Nederlandse kustwateren en van vissen uit de Noordzee, die door Nederlandse vissers regelmatig worden aangevoerd voor de vishandel. Samen zijn dat de vissoorten die je als sportvisser of als vis-, natuur- en/of strandliefhebber zou kunnen tegenkomen aan het strand, in je net, aan je hengel of op je bord.

Op iedere pagina wordt één vissoort afgebeeld met daarbij enige beknopte informatie, die er voornamelijk op gericht is herkenning mogelijk te maken. De nieuwe veldgids krijgt dezelfde uitstraling en vorm als "De zoetwatervissen van Nederland". Om de zeevissengids mogelijk te maken hebben we van de bijna 110 zeevissoorten goede foto's nodig. De foto's moeten uiteraard scherp zijn, de gehele vis moet loodrecht op de zij liggend worden gefotografeerd, en in beeld worden gebracht met zoveel mogelijk kenmerken (bekdraden, liefst uitgespreide vinnen, etc.) helder in beeld gebracht.

Platvissen dienen loodrecht van boven te worden gefotografeerd. Het liefst zien we vissen, die met een lichte (als het kan zelfs witte) achtergrond zijn gefotografeerd. Daarbij willen we zoveel mogelijk foto's van levende of tenminste "verse" vissen gebruiken. Zodra een vis dood is, verliest deze namelijk snel zijn kleur en worden huid en ogen dof. Heb je één of meer foto's van (zee)vissen, die aan deze eisen voldoen, dan kun je die mailen naar: zeevissengids@sportvisserijnederland.nl. Vermeld daarbij zo volledig mogelijk de volgende gegevens:

  • je naam en emailadres;
  • soortnaam van de vis (indien bekend);
  • beschrijving (lengte, evt. gewicht, bijzondere kenmerken);
  • plaats en datum vangst of vondst;
  • overige bijzonderheden.
Mocht je foto worden gebruikt voor de veldgids, dan wordt uiteraard je naam als fotograaf vermeld en ontvang je een vergoeding van 50,- Slechte foto: Gevlekte rog (Raja montagui) Deze gevlekte rog is liggend op een rood dek met een gekromde staart onder een hoek gefotografeerd. Wanneer deze vis vrijstaand wordt afgebeeld op een witte achtergrond, zal het rood dat doorschijnt door de vinnen en kop, er extra uitspringen en een vertekend beeld geven van de werkelijke kleuren van de vis.

Goede foto: Gevlekte rog (Raja montagui) Deze gevlekte rog is in een witte bak direct na de vangst gefotografeerd. Wanneer deze vis "vrijstaand" op een witte pagina in de veldgids wordt afgebeeld, geeft dit een goede indruk van de kleur en mate van doorzichtigheid van de vinnen. Hij is loodrecht van boven gefotografeerd met een rechte staart en zonder al teveel weerspiegelend (flits)licht.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.