Brussel botst met Polen over kabeljauw

5579
27 sep 2007

Brussel, 27 sept. De Europese Commissie bereidt een unieke rechtszaak voor tegen Polen, omdat het land weigert de kabeljauwvangst in de Oostzee te stoppen. Poolse vissers zijn al ver over de vangstlimiet heen.

Kabeljauw op de markt van het Schotse Peterhead. Volgens de EC is een drastische vangstbeperking nodig om de vissoort te redden. Foto Reuters

Polen weigerde de vangst te staken, waarna de Europese Commissie zelf een vangstverbod oplegde. Desondanks varen nog steeds Poolse vissers uit om de schaarse kabeljauw in de Oostzee te vangen. De Poolse regering weigert de vissers zelfs maar te bestraffen.

,,EU-landen moeten afspraken over de vangstlimieten respecteren. Dat is de basis van ons systeem'', zei Europees Commissaris Joe Borg (Visserij) vandaag in gesprek met journalisten.

De commissaris waarschuwt Poolse vissers dat ze in 2008 wellicht geheel aan de kant moeten blijven. Hij zal de overschrijding van de vangstquota in 2007 aftrekken van de limieten voor 2008. ,,We tellen nog hoeveel dat is. Als ze nu tweemaal te veel hebben gevangen, is er voor 2008 geen quotum voor hen'', zei Borg. ,,Als Polen bereid is de vangstcontrole te verbeteren, kunnen we bespreken om de korting te spreiden over enkele jaren.''

De EU-commissaris heeft gisteren nog een Pools verweer van tafel geveegd. De Poolse minister van visserij was naar Brussel gekomen met geheel andere vangstcijfers. EU-commissaris Borg geloofde niets van die Poolse gegevens.

De keiharde kritiek van Brussel komt bovenop een al lopende rechtszaak tegen Polen over de gebrekkige controle van de visvangst.

De Europese Commissie heeft veel meer conflicten met Polen, dat in 2004 toetrad tot de Europese Unie. Zo dreigde Polen een weg aan te leggen door een beschermd oerbos, ondanks een verbod van het Europees Hof van Justitie. De Poolse regering verhinderde ook de viering van een Europese Dag tegen de Doodstraf. Eerder lag het land dwars bij een compromis over het nieuwe EU-verdrag, als opvolger van de afgewezen Europese grondwet. (ANP)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.