Opsporingsteam zoekt daders van lozing op Linge

3904
20 sep 2007

GORINCHEM Waterschap Rivierenland heeft inmiddels een opsporingsteam geformeerd dat op zoek gaat naar de daders van de grote lozing op de Linge in de eerste week van september.

Die lozing zorgde voor een enorme vissterfte op de Linge en het Merwedekanaal bij Gorinchem.Het team van het waterschap bestaat uit buitengewoon opsporingsambtenaren. Zij krijgen ondersteuning van het rechercheteam van de politie Zuid-Holland Zuid.
Het waterschap leidt het onderzoek naar de samenstelling van de geloosde stof, de herkomst van de stof en de daders van de lozing.


De lozing zorgde ervoor dat alle zuurstof over een lengte van drie kilometer uit het Lingewater werd getrokken. In de dagen na de lozing werd meer dan duizend kilo dode vis uit het water gehaald. Met het doorspoelen van het zuurstofloze Lingewater kwamen ook in het kanaal van Steenenhoek grote hoeveelheden dode vis bovendrijven. Inmiddels heeft nader onderzoek wel uitgewezen dat er met micro-organismen in het kanaal tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam niets mis is.

Van de geloosde stof is inmiddels bekend dat het gaat om een 'niet acuut toxische stof'. Er dreigt dus geen gevaar voor de volksgezondheid. Zo lang het onderzoek loopt, handhaaft het waterschap wel het advies geen vis uit de benedenloop van de Linge, het Merwedekanaal en het kanaal van Steenenhoek te eten.

Als mogelijke oorzaak van de massale visstefte heeft het waterschap ook nog gedacht aan het zogenoemde 'kantelen' van het water. Daarbij kantelt ergens tussen de zomer en de herfst de zuurstofarme onderlaag van het water naar boven en verdwijnt het zuurstofrijke water naar onder. Zo ver bekend treedt dat fenomeen echter alleen op in stilstaand water. Daar komt bij dat het waterschap bij schepen die in de Linge lagen, op de waterlijn een bruine stof aantroffen. Daaruit wordt de conclusie getrokken dat het niet gaat om een natuurlijke oorzaak maar om een grote lozing.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide