'Op zee zijn we allemaal jongetjes'

5738
17 sep 2007

HILVERSUM - Een aantal Hilversummers richtte in 1967 de zeehengelsportvereniging Operatie Zeepier op. Veertig jaar en heel wat gevangen vissen later vieren voorzitter Baddy Hartman, secretaris Gerard Mijnhout en alle andere leden zondag dit jubileum met een tochtje vanaf Almere richting de kop van Noord-Holland.

,,Kenmerkend is dat veel mensen van het eerste uur nog steeds actief zijn binnen deze vereniging'', vertelt Hartman. De Hilversumse architect en Mijnhout gingen zelf zes jaar geleden voor het eerst tot zestig kilometer van de kust het water op en raakten direct verslaafd. Niet alleen het vissen zelf, maar ook de goede gesprekken en de humor op het dek trokken beiden zo aan dat ze al snel vaker mee wilden en al binnen een jaar deelnamen in het bestuur.

Hartman: ,,Ik ging een keertje mee en het was fantastisch. Borreltje erbij en veel lachen, echt formidabel. Toen de vorige voorzitter ermee stopte vond ik dat ik de leeftijd had om dat maar op me te nemen.'' Zondag vieren bijna alle 53 leden met hun partners de veertigste verjaardag van Operatie Zeepier. Ook de oprichters gingen vanaf Almere het water op. Gelukkig woei het niet te hard, want de wind kan namelijk een ernstige stoorzender wezen. Veel boottripjes konden hierdoor al geen doorgang vinden.

De tochten die wel doorgaan geven echter gespreksstof voor enkele maanden, misschien zelfs jaren. Ook voor de jongeren organiseert de vereniging zeetochtjes. ,,We organiseren twee keer per maand trips op kleine bootjes en eens in de twee jaar gaan we naar het buitenland'', vervolgt Mijnhout. ,,We zijn onder meer in Ierland, Noorwegen en Denemarken geweest en dan is het de hele dag feest. Volgend jaar doen we Zweden aan. Lekker vissen en zeilen en de saamhorigheid is fantastisch.'' ,,De mannen (vrouwen lopen er niet tussen) op de boot zijn tussen de 20 en 75 jaar oud, maar op zee zijn we allemaal allemaal jongetjes'', valt Hartman bij. ,,Het is alsof ze alle sores aan de kust achterlaten.''

Volgens Mijnhout, die ooit een kabeljauw van 92 centimeter op de Noordzee ving, zijn niet alleen het vissen of de geintjes die men elkaar flikt zo geweldig, maar ook de serieuze gesprekken. ,,Je hoort van mensen hele levensverhalen en je wisselt gedachtes uit, echt mannen onder elkaar. Het is een combinatie van vissen en gezellig samen zijn. De balans daartussen is perfect.''

Bron: gooieneembode.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.