Bedrijf verantwoordelijk voor megalozing op Linge

4719
12 sep 2007

GORINCHEM - Het visserijbedrijf H. Kalkman uit Moordrecht heeft gisteren een kleine 1200 kilo dode vis uit de Linge en het Merwedekanaal bij Gorinchem geschept. Waterschap Rivierenland tast nog steeds in het duister over de oorzaak van de enorme vissterfte op de Linge en het Merwedekanaal bij Gorinchem.

De vissterfte werd zaterdag voor het eerst zichtbaar. Zondag en maandag werd de werkelijke omvang van het incident pas echt goed duidelijk. Op de oppervlakte van het water dreven honderden dode vissen, rivierkrabbetjes en -kreeftjes klommen massaal uit het water op zoek naar zuurstof.

In het weekeinde kregen de gemeente, politie en het Waterschap al veel meldingen van burgers over vissterfte. Maandag zijn op twaalf locaties monsters genomen. Daaruit bleek dat over een lengte van drie kilometer in de benedenloop van zowel de Linge als het Merwedekanaal het zuurstof helemaal uit het water is verdwenen.

Gezien de omvang van het incident gaat het Waterschap er vanuit, dat ergens vorige week op De Linge een enorme lozing moet hebben plaatsgehad tussen Leerdam en de jachthaven van Arkel. Op dat punt stroomt ook water naar het Merwedekanaal. Het gaat om een stof die veel zuurstof aan zich bindt en niet om een giftige stof.

Het Waterschap is er zeker van dat de lozing niet is veroorzaakt door een particulier. Woordvoerder Albert van de Graaff van het Waterschap: ,,Daarvoor is de hoeveelheid geloosde stof te groot. Het moet een bedrijf zijn of een schip dat over de Linge is gekomen. Wij hebben informatie over bedrijven, stoffen die gebruikt worden, werkprocessen. Bedrijven worden deze dagen bezocht om te onderzoeken of daar het probleem kan liggen.''

Eén van de bezochte bedrijven is De Koornwaard in Heukelum. Eigenaar Alex Stephens bevestigt dat. ,,Er is geen aanleiding om te denken dat de lozing bij ons vandaan komt. Wij zijn een bedrijf voor berging van boten. Daarnaast bieden we opslagcapaciteit. Maar dan praat je niet over vloeistoffen of chemicaliën, maar over industriële producten. Intern hebben we naar de publicaties in de krant ook besproken of bij ons iets mis gegaan kan zijn. Dat is niet het geval. Gelukkig hebben we daar het Waterschap ook van kunnen overtuigen.''

Het Waterschap is nog steeds op zoek naar de stof die op de Linge is geloosd. Volgens Van de Graaff kan dat nog wel enkele dagen duren. ,,Door bepaalde stoffen in het laboratorium uit te sluiten, kom je uiteindelijk bij de stof die het geweest moet zijn.''

Het Waterschap houdt de situatie de komende dagen nauwlettend in de gaten. Het kan zijn dat vis die nu nog op de bodem ligt, door stroming of scheepvaart alsnog boven komt drijven. De ruimers van Kalkman kunnen dan opnieuw worden ingeschakeld om die vis weg te scheppen.

Bron: ad.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.