Nieuwe Kennisdocumenten: alles over de Schol en de Pos!

6646
11 sep 2007

De pos is een kleine vissoort die meestal niet veel aandacht krijgt, omdat hij (vrij) algemeen voorkomt, niet van belang is voor de visserij em ook geen beschermde status heeft.

Hij wordt over het algemeen niet groter dan 20 cm. Het is een eurytope soort die niet veel specifieke eisen stelt aan het milieu. De pos komt vooral voor in grote, meest stilstaande, wateren, zowel zoet als licht brak. De pos behoort tot de baarsachtigen en heeft een baarsachtig uiterlijk met stekelige vinnen en ruwe schubben.

De schol is een platvissoort. In het volwassen stadium heeft de vis een eindstandige bek en ogen op de rechterzijde van het lichaam; de linkerzijde is blind en glanzend wit. De rechterzijde is donkerbruin tot donkergroen met helder oranjerode stippen. De schol leeft als volwassen vis op de bodem van de zee. Hij komt voor tot een diepte van 10-50 meter, soms 100-200 meter. Schollen zijn voornamelijk 's nachts actief in ondiep water. Overdag liggen ze vaak ingegraven in het zand. Het voornaamste voedsel van schollen bestaat uit weekdieren en borstelwormen.

Lees alles over de Pos in het nieuwe Kennisdocument Pos (pdf 829 kB).

Lees alles over de Schol in het nieuwe Kennisdocument Schol (pdf 1,9 Mb). Kijk hier voor meer informatie over vissen in zoet en zout water.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.