Cursus 'Vissen in de 'Biesbosch': leuk, nuttig en nat

6346
26 jun 2007

Op zaterdag 23 juni is de cursus 'Vissen in de 'Biesbosch' afgerond met een excursie. Ondanks de forse regenbuien was de excursie een geslaagde afronding van de cursus. Er werden maar liefst acht vissoorten aangetroffen: blankvoorn, ruisvoorn, bittervoorn, winde, baars, snoekbaars, driedoornige stekelbaars en paling.

De cursus werd gevolgd door ongeveer 30 gidsen in het Nationaal Park De Biesbosch. De cursus bestond uit twee avonden theorie. Hierbij kwamen historie, heden en toekomst van de vissen in de Biesbosch aan bod, maar ook algemene ecologie en herkenning van zoetwatervissen. Tijdens de excursie in de Biesbosch is in het veld gekeken welke soorten je tegenwoordig zoal aantreft en of de cursisten ze ook konden herkennen. Alle cursisten bleken overigens al prima in staat deze vissen aan de hand van de Veldgids zoetwatervissen op naam te brengen.

Samen met de cursisten is besproken op welke wijze 'vissen in de Biesbosch' in de praktijk kan worden ingepast in het bestaande aanbod van excursies in het Nationale Park. Vissen zijn altijd een lastig onderdeel van een natuurexcursie, omdat je ze meestal niet kunt zien. Door de opgedane kennis kunnen de gidsen er nu in ieder geval veel over vertellen. Maar met behulp van schepnetten kan de fanatieke 'visgids' zeker in de zomermaanden ook best wat kleine en jonge vis bij elkaar scheppen om bezoekers even mee te nemen onder de waterspiegel.

Voor deze 'vissenopleiding' is een aparte handleiding voor de gidsen samengesteld. Verder hebben alle deelnemende gidsen van Sportvisserij Nederland een veldgids Nederlandse zoetwatervissen, het Basisboek visstandbeheer en een Vissenschool Jeugdpakket zoetwatervissen ontvangen. Sportvisserij Nederland zal binnenkort ook een onderdeel van de website van het Nationaal Park De Biesbosch verzorgen over de vissen in de Biesbosch. De cursus werd georganiseerd door Sportvisserij Nederland in opdracht van de Federatie van Hengelsportverenigingen Zuidwest Nederland en in samenwerking met het IVN. Het project wordt gesubsidieerd door het Nationaal Park.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.